Južna Koreja gradi novi glavni grad

B92 02.07.2012 18:45
Južna Koreja gradi novi glavni grad


Južna Koreja je počela izgradnju novog mini glavnog grada u Seđongu, očekuje se da će izgradnja koštati 19,4 milijarde dolara.Izgradnja, koja je još dok je bila u fazi projekta izazvala brojne kontroverze i podelila javnost, biće završena najverovatnije do 2015.

Tu bi trebalo da bude smeštena većina ministarstava i vladinih agencija.

Cilj je da se rastereti glavni grad Seul, koji je s okolnim mestima dom skoro polovine stanovništva zemlje, da se smanje gužve u gradu i pravilnije rasporedi nacionalni razvoj.

"Grad će otvoriti novu eru u istoriji izbalansiranog razvoja zemlje", rekao je na svečanosti povodom početka izgradnje premijer Kim Hvang-Sik.

Administrativni deo grada Seđong, 120 kilometara južno od Seula, kada bude završen 2015. biće sedište 16 ministarstava ili agencija i 20 ureda centralne vlade koji su sada smešteni u Seulu i u okoilini tog grada. U njemu će raditi više od 10.000 vladinih službenika.

Međutim, desetak vladinih tela, uključujući kancelariju predsednika, ministarstvo spoljnih poslova, odbrane i parlament, ostaće u Seulu.

Kritičari kažu da će prostorna deoba vlade voditi gubljenju vremena na prevoz i biti nepraktična. Neki kažu da projekt ima uglavnom za cilj da se pridobiju glasovi stanovnika u centralnom regionu Čungčeong, tradicionalnom mestu neopredeljenih glasača.

Novi glavni grad će se prostirati na 465 kvadratnih kilometara, a ime je dobio po korejskom kralju iz 15. veka koji je razvio korejsko pismo.

Ideja o novom gradu je potekla od predsednika Ro Mu-Hjun dok je bio na čelu zemlje 2002. godine. On je predvideo da Seđong bude glavni grad, ali je ustavni sud to odbio 2004. Ro je modifikovao prvobitni plan i zadržao neka od ministarstava i parlament u Seulu.

Konzervativni predsednik Li Mjung-Bak, koji je došao na vlast 2008, želeo je da ogranični projekat i učini novi grad centrom nauke, biznisa i obrazovanja - umesto administrativnog centra.

Međutim, deo njegove partije, predvođen Park Geun-Hjeom, pridružio se opoziciji i sprečio Lijev plan.

Park, koji će verovatno biti kandidat stranke na predsedničkim izborima u decembru, prisustvovao je današnjoj ceremoniji, a Li nije.

Vlada procenjuje da će broj stanovnika grada, sa sadašnjih 120.000 porasti na pola miliona do 2030, kao i da će taj trend pratiti i privredni rast.

Kritičari kažu da su to samo pusti snovi.

Video pogledajte ovde


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak