Iran preti Izraelu da će ga zbrisati s lica zemlje

Nezavisne 02.07.2012 09:32
Iran preti Izraelu da će ga zbrisati s lica zemlje


Iran je saopštio da će naredne sedmice izvršiti raketne probe i zaprijetio je da će zbrisati Izrael s lica zemlje ukoliko jevrejska država napadne Iran.Iranje juče iznio neke od svojih najoštrijih prijetnji na dan, kad Evropska unija počinje da primjenjuje embargo na iransku naftu i druge nove, oštre mjere, javio je sinoć Rojters.

Te mjere su usvojene ranije i njima je predviđen embargo na izvoz nafte zemljama EU, kao i mjere koje će drugim zemljama otežati trgovinu s Iranom, ali su uglavnom na snagu stupile danas, podsjetila je britanska agencija.

General iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh je juče saopštio da će naredne sedmice Iran sprovesti trodnevne raketne probe, odnosno vježbe, koje treba da budu shvaćene kao poruka Islamske Republike Iran da je odlučna da se najjače odupre svakom napadu.

Na bilo kakav napad Izraela na nas, odgovoricemo najodlučnije, rekao je Hadžizadeh, šef desantne jedinice Revolucionarne garde.

"Ukoliko oni preduzmu bilo kakvu akciju, daće nam izgovor da ih zbrišemo s lica zemlje", rekao je on.

General je dodao da se američke baze u regionu nalaze u dometu iranskih projektila i drugog oružja i da zbog toga SAD neće sarađivati sa izraelskim režimom.

Prema njegovim riječima, na trodnevnoj vježbi simuliraće se raketni napadi na vazduhoplovne vojne baze.

Iranje 29. juna upozorio Zapad da bi nove sankcije imale posljedice po pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu, a šef iranskih nuklearnih pregovarača Said Džalili uputio je pismo šefici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton,u kojem je naveo da je "nastavak uspješnih pregovora moguć tek u okviru saradnje".

Džalili je u pismu "upozorio Zapad na reperkusije koje bi imala po pregovore akcija lišena logike, kao i primjena nelegitimnih sredstava protiv iranskog naroda", objavila je državna TV.

Iranje u deceniju dugom sporu sa zapadnim zemljama oko svog nuklearnog programa za koji one strahuju da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja, što Teheran negira.

Iranje ovog mjeseca imao intenzivni krug razgovora sa predstavnicima šest svjetskih sila oko svog nuklearnog programa u Moskvi, ali razgovori nisu donijeli nikakav napredak.

Iranski zvaničnici su u više insistirali na ublažavanju sankcija i priznavanju prava te zemlje da obogaćuje uranijum, što SAD i druge zemlje nisu prihvatile.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak