Mali Severnokorejci uče kako da "zakucaju američku gamad"

Radio 021 25.06.2012 12:06
Mali Severnokorejci uče kako da "zakucaju američku gamad"


Deca u Severnoj Koreji već u vrtiću počinju da uče da su im Amerikanci iskonski neprijatelji Amerikanci i Japanci.Pored vežbica vožnje monocikla, pevanja i crtanja, mali Severnkorejci se igraju rata u kojem bajonetima "zakucavaju američku gamad".

Đaci u Severnoj Koreji se od malih nogu uče da njihova zemlja ima dva neprijatelja: Japance koji su kolonizovali Koreju od 1910. do 1945, i Amerikance koji su se borili protiv Severne Koreje tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

O tome najbolje svedoči uramljeni poster koji stoji na zidu u jednom obdaništu i koji prikazuje bespomoćnog američkog vojnika, čije je lice umotano u zavoje, a iz usta mu teče krv. Dok on bespomoćno gleda, deca ga sva ushićena bodu bajnetima i puškama.

"Volimo vojne igre u kojima zakucavamo američku gamad", slogan je koji stoji iznad postera. Na drugom posteru je prikazan Amerikanac koji ima omču oko vrata. Na posteru piše: "Hajde da zbrišemo američke imperijaliste".

Igračke u vidu pištolja, pušaka i malih tenkova poređani su po policama obdaništa, naveli su novinari agencije AP, koji su posetili Severnu Koreju. Direktorka jedne škole izvukla je lutku američkog vojnika sa kukastim nosem i kosom boje slame, a zatim objasnila da su je deca tukla palicama i gađala kamenjem. To im je, kaže, omiljena igra.

"Naša deca od malih nogu uče o američkoj gamadi", rekla je direktorka škole. Ova deca žude za osvetom iako tamnošnja vlada zvanično tvrdi da želi primirje sa Amerikom. Međutim, ljudima u Severnoj Koreji se govori da tog pomirenja neće biti.

Proteklih godina je državna propaganda donekle promenjena, pa se umesto na anti-američkim sloganima insitira na jačanju ekonomije. Na ulicama Pjongjanga umesto antiameričkih postera stoje plakati na kojima su ili vojnici sa šlemovima ili radnici koji su zaposleni u fabrikama.

Međutim, posteri i nastavni plan u školama i vrtićima nisu promenjeni. Iza zatvorenih vrata četvorogodišnjake i dalje uče da su "Jenki imperijalisti" ostali najveći neprijatelji Severne Koreje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak