У САД присилно стерилисали људе

ИН4С 23.06.2012 07:30
У САД присилно стерилисали људе


У америчкој држави Северна Каролина од 1929. до 1974. године присилно је стерилисано око 7.600 људи који су сматрани друштвено непожељнима.Већина америчких држава је имала програме стерилизације, који су примењивани на људе који су сматрани малоумним или на други начин непожељним, а велики број њих биле су сиромашне црнкиње. У неким случајевима жртве су имале 10 година, а могле су да буду стерилисане и само зато што се нису слагале са школским друговима или зато што су биле промискуитетне.

Званичници су добијали пристанак пацијената или њихових старатеља, мада многи нису схватали шта у ствари потписују. 

У многим државама ти програми су обустављени после Другог светског рата, када су такве мере повезиване с покушајима немачких нациста да створе чисту расу. Међуим, Северна Каролина је наставила с програмима и после рата. 

Први озбиљнији покушај да се свакој жртви плати одштета од 50.000 долара није успео, јер, иако је предлог прошао Представнички дом, сенатори из Републиканске партије сматрају да за то нема довољно буџетских средстава. 

Неки републиканци сматрају да то ништа не би променило, док други страхују да би то могло да наведе неке друге групе, као што су потомци робова, да траже одштету. 

Група која помаже жртвама тих програма потврдила је да су 146 особа још живе, мада се процењује да их има око 1.800.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak