Све знало само 11 од 6.244 осмака у Војводини

Дневник 22.06.2012 08:19
Све знало само 11 од 6.244 осмака у Војводини


На огласним таблама у основним школама објављени су јутрос прелиминарни резултати завршног испита овогодишње генерације осмака. Ученици који су сматрали да им тестови нису добро избодование моглису се жалити школским уписним комисијама, а уколико одлукама тих комисија нису задовољни, сутра се могу обратити окружним уписним комисијама чије су одлуке коначне.Коначни резултати завршног испита на огласним таблама основних школа наћи ће се у понедељак.

За сада, по прелиминарним резултатима, у Јужнобачком округу, у којем је, од 6.319 осмака на завршни испит изашло 6.244, максималан број од по 20 бодова на оба теста освојило је само 11 ученика, од којих је шесторо из школа на територији града Новог Сада. Чак десеторо од ових ученика који су на завршном тестирању укњижили максималан број бодова, максималан број бодова носи и по основу успеха у основној школи, а међу њима је и оних шесторо из новосадских школа са 40 бодова освојених на завршном испиту.

Чињеницу да нема много ученика којима и природни и друштвени предмети једнако добро иду, потврђује и податак да је у Јужнобачком округу чак 83 осмака, међу којима их је из новосадских школа 64, освојило максималан број бодова на тесту из математике, док је оваквих ученика, када је у питању тест из матерњег језика, 123 у највећем војвођанском округу, док их је на територији Новог Сада све задатке из матерњег језика решило 77.

С друге стране ранг-листе у Јужнобачком округу је 665 ученика који су на тесту из математике имали мање од пет бодова, а међу њима је и 200 ученика из новосадских школа. С овако незавидним бројем бодова из матерњег језика има 122 ученика, међу којима је и 41 с територије града Новог Сада.

А када се бодови с чела и зачеља ранг-листе саберу с онима у средини, те поделе с бројем осмака, добије се податак да је просечан број бодова на тесту из матерњег језика у Јужнобачком округу ове године 13,79, а на територији града Новог Сада готово бод више, док је на тесту из математике просек у Јужнобачком округу 11,22, а у Новом Саду 12,42. Другим речима, просечан овогодишњи осмак на  завршном испиту сакупио је укупно 25,01 бодова, док је просечан број бодова у Новом Саду два бода већи.

Када се ови бодови са завршног испита додају онима освојеним по основу успеха у основној школи, за упис у средњу просечан ученик у Јужнобачком округу конкурисаће са 74,52 бода, док ће просечни осмак у Новом Саду у уписном капиталу имати 78 бодова.

Статистика каже и да ће 1.475 ученика у Јужнобачком округу за упис у средњу школу конкурисати с више од 90 бодова, а чак 996 их је из школа с новосадске територије. Између 80 и 90 бодова има 1.331 петнаестогодишњака у највећем војвођанском округу, а 739 их је у Новом Саду. Од 60 до 70 бодова сакупило је 966 осмака, а од тог броја из новосадских школа их је 441, од 50 до 60 бодова има 793 осмака, од којих је с територије главног града Војводине 315, од 40 до 50 бодова укњижило је до сада 497 осмака, и то 166 из Новог Сада, од 30 до 40 бодова има 104 ученика, од којих је 34 из новосадских школа, од 20 до 30 бодова има 25 ученика, а осморо од њих је из новосадских школа, док један ученик има мање од 20 бодова.

И мада ће се ови резултати унеколико променити после јучерашњих и данашњих жалби, осмаци би ипак већ на основу прелиминарних резултата требало да приводе крају своје планове за наставак школовања јер следеће недеље, с овим бодовима на уму, требало би да напишу и спискове од по 20 својих жеља за наставак школовања.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak