ЦИА усмерава оружје сиријским побуњеницима

Политика 22.06.2012 06:21
ЦИА усмерава оружје сиријским побуњеницима


Тајна операција на јужној граници ТурскеВашингтон – Спекулације да амерички ангажман у сиријској кризи нису само дипломатија и хуманитарна помоћ добиле су нову потврду у јучерашњем открићу „Њујорк тајмса” да мали број оперативаца ЦИА на југу Турске тајно усмерава оружје према побуњеничким групама, водећи пре свега рачуна да оно не дође у руке оних који су повезани са исламским екстремистима и Ал Каидом.

Ово оружје – аутоматске пушке, гранате са ракетним погоном и неке врсте антитенковских направа – није америчко, већ га обезбеђују Саудијска Арабија, Катар и Турска. Према тексту „Њујорк тајмса”, који се заснива на изјавама добијеним од анонимних функционера владе, ЦИА је у овом послу „неколико недеља”.

Према ранијем тексту „Волстрит џорнала”, САД су већ више од пола године у контакту са сиријским дисидентима, а овај лист процењује да су посебно заинтересовани да Асаду виде леђа Саудијци, којима је он стари противник, а његовим одласком би на неки начин био ослабљен и главни регионални савезник Сирије, Иран.

Оружје је сиријским побуњеничким групама, којих сада, према аналитичарима вашингтонског Института за Блиски исток, има око стотину (у формацијама од неколико до неколико стотина бораца), пристиже још од марта, али се сматра да ни издалека није довољно да угрози велику супериорност владиних трупа.

Контакти америчких дипломата и обавештајаца са побуњеницима у сваком случају су повећани и вероватно су и у функцији разраде планова Пентагона како да, ако то због ескалације грађанског рата постане неопходно, савезници из сиријског суседства обезбеде значајне залихе сиријског хемијског и биолошког оружја.

Приватни обавештајно-аналитички сервис „Стратфор” у својој најновијој анализи констатује да су побуњеници почели да користе и антитенковске „експлозивно формиране пенетраторе” – нешто савршенију верзију „путних бомби” које су омиљено оружје талибанске побуне у Авганистану – што узима као доказ постојања стране подршке, и обуке, Асадових противника.

Иако се овде пише да Пентагон разматра све војне опције, нико (сем републиканске опозиције у Конгресу) не помиње интервенцију. Бар не без резолуције Савета безбедности, која због противљења Русије и Кине, није изгледна.

Као главна војна формација побуне изронила је „Слободна сиријска армија” (ФСА), која изгледа све више уважава америчке препоруке да професионализује своје редове и боље се организује, успостави командно-контролну структуру и координацију са локалним цивилним лидерима.

То су били услови да добије више оружја, а према „Њујорк тајмсу”, у Вашингтону се одмеравају и опције додатне помоћи у виду пружања сателитских података о положајима и кретању Асадових трупа. Лист међутим тврди да одлука о томе још није донета, као ни она да се оперативци ЦИА упуте директно у Сирију.

Досад је званично одобрено 15 милиона долара „нелеталне” помоћи грађанској опозицији Асадовом режиму, углавном у медицинским потрепштинама и комуникационој опреми. САД су наиме и даље сумњичаве према везама неких побуњеничких група са елементима Ал Каиде.

Генерално, овдашње процене су да Асад све више губи контролу над сеоским подручјима, као и да је пред земљом ризик да њена територија буде расцепкана и под контролом различитих власти.

Непосредан амерички циљ остаје повећавање притиска на Башара Асада не би ли се изнудило примирје и створили услови за „политичку транзицију”, што је шифра за његов одлазак са власти, на шта он, подржан пре свега од Русије, којој је главни савезник на Блиском истоку, не пристаје.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak