"Пиноче је жив" - на прослави у част диктатора

Дневник 19.06.2012 23:23
"Пиноче је жив" - на прослави у част диктатора


Први пут од укидања режима Аугуста Пиночеа, присталице бившег чилеанског диктатора јавно су одржале прославу у његову част - и изазвале бурне реакције у друштву које се још увек бори са сопственом прошлошћу и у којем још нису превазиђене старе поделе.Како је пренео АФП, манифестацију је организовао покрет "Корпорација 11. септембар" - ванпарламентарна групација која не учествује у политичком животу, а име носи по датуму војног удара у Чилеу 1973, у којем је Пиноче дошао на власт пошто је свргнуо демократски изабраног председника Салвадора Аљендеа.

 

    Покрет чине присталице покојног Пиночеа које се с носталгијом сећају бившег диктатора и тврде да је њихов покрет жив и шест година након његове смрти. Хуан Гонсалес, председник покрета каже да су они "одлучни да одбране војну хунту и успомену на генерала Пиночеа".

    Пиночеове присталице се окупљају сваке среде како би дискутовали о политици и гласно критикују владајћу десницу због тога што се окренула против Пиночеа након што је годинама подржавала њега и његову идеологију. Једна од њих, Марија Гонсалес каже да би "политичари требало да покажу већу лојалност и престану са лицемерјем" јер је, како истиче, "Пиноче био најбоље што је Чиле икад имао".

    Према званичним подацима, више од 3.000 људи је убијено или једноставно нестало током Пиночеовог режима. Његове присталице воде кампању за ослобађање 70 војника који су ухапшени због кршења људских права у том периоду, а против 700 војних званичника се воде судски процеси.

    "Ти људи су у затвору, а у потпуности су били посвећени овој земљи. Ми се боримо за њихову слободу", каже Роберто Фируероа.

    Први пут од успостављања демократије у земљи, Пиночеове присталице су недавно организовале пројекцију једног контроверзног документарног филма у част диктатора, чему је присуствовало 2.000 људи. Влада каже да не подржава такав вид одавање признања, али да поштује право да се манифестација одржи.

    Многи противници Пиночеовог режима су изашли на улице и протестовали. "Мој отац и браћа су нестали. Неприхватљиво је да влада дозвољава да се једном убици одаје признање", каже један од њих. Међутим, присталице диктатора негирају да је он починио злочине.

    Пиноче је умро у 91. години и никад није осуђен за кршење закона током своје владавине.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak