Ubijen drugi čovek Al Kaide

RTS 06.06.2012 07:53
Ubijen drugi čovek Al Kaide


Abu Jahja el Libi, drugi čovek Al Kaide ubijen u napadu bespilotne letelice u Pakistanu. El Libi, poreklom Libijac, jedan je od najiskusnijih pripadnika Al Kaide.
Komandni lanac Al Kaide postaje sve malobrojniji. Drugi čovek najveće terorističke organizacije Abu Jahja El Libi ubijen je u napadu bespilotne letelice u Pakistanu. U napadu je poginulo još 15 talibana.


Američki zvaničnici smatraju El Libi jednim od glavnih planera i drugim čovekom u lancu komandovanja Al Kaide. Iz Vašingtona ističu da će smrt El Libija naneti veliku štetu vođstvu te terorističke organizacije pre svega u povezivanju sa drugim terorističkim grupama.

Naime, kako se navodi El Libi je, pored koordinisanja napada raznih ogranaka Al Kaide, bio zadužen i za saradnju i održavanje kontakata sa drugim terorističkim grupama.

Precizni vazdušni udari iz bespilotnih letelica ispostavili su se najdelotvornijim u slabljenju komandne strukture. Pre manje od godinu dana, krajem avgusta prošle godine, ubijen je tadašnji drugi čovek Al Kaide, Atija abd el Rahman.

Analitičar nadzornog centra islamističkih sajtova, IntelCentra, Ben Venske ocenio da će se "Libijeva smrt osetiti u čitavoj zajednici 'džihadista' jer je on bio jedna od najupečatljivijih figura među svim grupama širom sveta".

El Libi je poreklom Libijac, a smatra se da je bio jedan od najiskusnijih i najsvestranijih pripadnika najveće terorističke organizacije.

Stručnjaci tvrde da je on bio jedan od ključnih planera i imao je kritičnu ulogu u organizovanju terorističkih napada na Zapadu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak