Kina i Rusija jačaju partnerstvo u UN

Studio B 05.06.2012 19:18
Kina i Rusija jačaju partnerstvo u UN


Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Kine Hu Đintaom na početku posete Pekingu koja ima za cilj dalje jačanje ključnog saveza dva velika suseda i dogovor o zajedničkoj akciji prema gorućim svetskim problemima, uključujući Siriju.Putin je rekao kineskom predsedniku da su veze između dveju zemalja dostigle "nove visine" na početku trodnevne posete Kini, a prve u Aziji od kada je stupio na treći predsednički mandat prošlog meseca.

Ruski predsednik će se u Kini takođe sastati sa predsednicima Irana i Avganistana tokom regionalnog samita koji se održava samo nedelju dana nakon što je otkazao put u Sjedinjene Američke Države.Očekuje se da će tokom razgovora u Pekingu dominirati pitanje međunarodnog pritiska da se preduzme akcije prema Siriji od koje zaziru i Rusija i Kina. Obe zemlje, stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, blokirale su nastojanja zapadnih sila da se osudi ili pozove na uklanjanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

UN navode da su snage sirijskog režima ubile više od 10.000 ljudi od marta prošle godine.Poznat po stalnom konfrontiranju Zapadu tokom svog prvog predsednikovanja od 2000. do 2008. Putin je juče izbegao da govori o Siriji na brifingu sa liderima Evropske unije rekavši samo "naše pozicije se ne podudaraju o svakom pitanju".

Insistirajući na značaju odnosa sa Kinom, Putin je rekao Huu da su zahvaljujući naporima obeju strana "rusko- kineski odnosi strateškog kooperativnog partnerstva dostigli nove visine", preneo je AFP."Rusko- kineska strateška saradnja se sada kreće ka novom nivou", dodao je Putin, koji treba da se sastane u sredu i sa najverovatnijim Huovim naslednikom, potpredsednikom Sji Đinpingom.

Iako su dve zemlje imale periode loših odnosa i pograničnih sukoba i podozrivo gledale jedna na drugu u sovjetsko vreme, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je pred posetu Putina da Rusija ima izuzetno partnerstvo sa Kinom u spoljnoj politici.Pomoćnik Kremlja za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je prošle nedelje da dve zemlje planiraju da potpišu zajedničku izjavu, kao i 17 diplomatskih i poslovnih ugovora koji će pomoći da se podrži rastuća trgovinska razmena koja je dostigla 80 milijardi dolara prošle godine.

U ruskoj delegaciji se nalazi šest ministara, direktori ruskih energetskih giganta Gasproma, Rosnjefta i Transnjefta, kao i sva "glavna imena ruskog biznisa", rekao je Ušakov.I dok će pitanje energenata biti visoko na dnevnom redu, ovom prilikom neće biti potpisan dugoočekivani dogovor o isporukama Kini 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje, zbog nesuglasica oko cene, saopštio je juče Gasprom.

U članku u vodećem kineskom listi Ženmin žibao Putin je rekao da se Rusija nada da će izvoz "velikih količina" prirodnog gasa u Kinu početi u skoroj budućnosti."Naš zajednički projekat praktično menja celokupnu konfiguraciju globalnog tržišta energentima", rekao je Putin.Među drugim sporazumima koji treba da budu potpisani tokom posete je i zajednički projekat razvoja novog aviona za duge linije koji će zajednički raditi ruski Iljušin i kineski Komak.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak