Побуњеници договорили нову државу у Африци

Дневник 28.05.2012 08:12
Побуњеници договорили нову државу у Африци


Побуњеничке групе на северу Малија договориле су се о сарадњи, што би могло да доведе до стварања нове државе у Африци, јављају данас агенције. Туарези и поруњенички покрет Ансар Дине договорили су се да уједине и прогласе нову државу под називом Азавад на северу Малија, територији већој од Француске, два месеца пошто је у престоници те земље извршен пуч."Ансар Дине и Национални покрет за ослободејење Азвада (Туарешки НМЛА) прогласавају распуштање. Два покрета, уместо тога, формирају Прелазни савет Исламске државе Азвад", саопштиле су те две групе, поручивши да се залажу за независност Азвада (Северног Малија) и прихватају ислам као своју религију", преноси АФП.
Споразума световних Туарега и исламиста постигнут је у граду Гао после вишенедељних жучних расправа два покрета који су дуго имали различите и циљеве и идеологије.
Док се ово догађало, председник привремених власти Малија Дионцоунда Траорев (70), који жели да обнови јединство Малија, био је у хотелској соби у Паризу где се опоравља од напада демонстраната на седиште владе.
Туарешки побуњеници, међу којима су многи плаћеници, борили су се са присталицама Муамера Гадафија у Либији, после чега су се вратили добро наорузани у своју земљу и поново покренули борбу за аутономију великом офанзивом средином јануара.
Капетан Амаду Саного и група нижих официра извршили су 22. марта пуч и срушили владу у Бамаку, тврдећи да је она неспособна да се избори са побуном Туареза. Пуч је, уз помоћ Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС), завршен споразумом о формирању прелазне владе са Траореом на челу.
Међутим, све то је само отворило пут Туарезима и припадницима Ансар Дине, чији вођа Аг Гали ужива подршку Ал Каиде и Исламског Магреба, да окупирају пространи север земље, навео је АФП.
У поруци раније ове недеље, шеф африцког огранка Ал Каиде Абделмалек Крукдел позвао је борце на северу Малија да "постепено" уводе шеријатски закон, како би створили исламску државу.
Овакав развој догађаја доноси нове проблеме прелазним властима у Малију које желе да поврате територијални интегритет земље, али при том нису у стању да гарантују сопствену безбедност, а камоли да се супротставе племенима на северу.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak