Jerusalim (ni)je prestonica Izraela

TANJUG 26.05.2012 19:50
Jerusalim (ni)je prestonica Izraela


Žalba protiv "Gardijana" u vezi s glavnim gradom Izraela rešena je u korist tog britanskog lista.

U ispravci potpisa pod slikom, u kome je pisalo da je Jerusalim glavni grad Izraela, list je objavio: Potpis ispod fotografije na kojoj putnici tramvaja u Jerusalimu odaju dvominutnim ćutanjem poštu povodom Jom Hašoa (Dana holokausta), dana sećanja na šest miliona Jevreja koji su umrli u holokaustu, pogrešno se odnosi na grad kao prestonicu Izraela.

"Gardijan" je istakao: "Jerusalim nije glavni grada Izraela, Tel Aviv jeste", preneli su izraelski mediji.

Organizacija Onestriporting (HonestReporting) podnela je zvaničnu žalbu Komisiji za žalbe štampe Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je navela da Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom. Komisija je donela odluku da kodeks nije prekršen u ovom slučaju i naglasila da iako "je ispravno reći da Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, to ne priznaju mnoge zemlje i ambasade onih država koje imaju diplomatske odnose s Izraelom su u Tel Avivu".

U prvom članu zvaničnog kodeksa Komisije stoji da novine "moraju voditi računa da ne objavljuju netačne, iskrivljene i informacije koje dovode u zabunu" i da "značajna netačnost, obmanjujuća izjava ili iskrivljavanje, kada se otkriju moraju hitno biti ispravljeni i istaknuti kako dolikuje", preneli su izraelski mediji.

Organizacija Onestriporting je u saopštenju objavljenom na svom vebsajtu istakla da je odluka pogrešna i da bi mogla još više da delegitimizuje status Jerusalima, kao glavnog grada Izraela, davanjem blanko karte Izraelu da sledi primer Gardijana.

U saopštenju se dodaje da britanski Forin ofis kaže da "Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, što je tvrdnja koju Velika Britanija i međunarodna zajednica ne priznaju" i da Velika Britanija ima ambasadu u Tel Avivu. Ona, međutim, ne identifikuje Tel Aviv kao glavni grad Izraela.

Ta zemlja je osvojila istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i ubrzo ga anektirala, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci nameravaju da taj deo Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Izraelski lideri, međutim, kažu da će ujedinjeni Jerusalim ostati večno glavni grad jevrejske države.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak