Talibani otrovali 120 devojčica kako bi sprečili obrazovanje žena!

S media 23.05.2012 16:50
Talibani otrovali 120 devojčica kako bi sprečili obrazovanje žena!


U jednoj školi u Avganistanu talibani su otrovali 120 devojčica kako bi sprečili obrazovanje žena. Oni su u učionice ubacili otrovni prah, pa su mnoge učenice ostale bez svesti.Više od 120 devojčica i tri nastavnika otrovani su u jednoj školi u Avganistanu, u akciji talibana čiji je cilj da se spreči obrazovanje za žene, saopštili su danas policija i zvaničnici ministarstva obrazovanja.

U toj akciji upotrebljen je neidentifikovani otrovni prah, kojim su kontaminirane školske učionice, pa su mnoge učenice ostale bez svesti.

Prošlog meseca 150 učenica otrovano je pošto su popile kontaminiranu vodu u školi provinciji Takar, a u novom, drugom napadu Avganistanska obaveštajna služba - Nacionalna Direkcija za bezbednost (NDS) upozorila je da talibani planiraju da zatvore škole za devojčice.

"Deo njihove Al Faruk proleće ofanzivne je i zatvaranje škola. Trovanjem đevojčice oni žele da stvore strah. Oni pokušavaju da utiču na porodice da ne šalju svoju decu u škole", izjavio je portparol NDS-a Lutfulah Mašal.

I avganistansko ministarstvo obrazovanja se oglasilo saopštenjem u kome se navode da su talibanski pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 provincija, tamo gde talibani imaju jako uporište među lokalnim stanovništvom.

Britanska agencija navodi da je devojčicama bilo zabranjeno da se školuju, kao i ženama da budu zaposlene. Od zbacivanja talibanske vlasti u Avganistanu 2001. godine, devojčice se vratile u škole, posebno u glavnom gradu Kabulu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak