NATO odlazi iz Avganistana

Radio 021 22.05.2012 11:59
NATO odlazi iz Avganistana


Lideri NATO složili su se da predaju avganistanskim snagama vođstvo u bezbednosnim operacijama od polovine 2013, u žurbi da okončaju rat i osposobe Avganistance za uspešno odbijanje talibana po odlasku stranih trupa.U deklaraciji, objavljenoj na samitu Alijanse u Čikagu, američki predsednik Barak Obama i 27 njegovih vojnih saveznika potvrdili su planove o povlačenju borbenih trupa do kraja 2014. godine i o misiji obučavanja koja će uslediti nakon toga.

Lideri NATO-a su istakli da je proces prenošenja bezbednosne odgovornosti na avganistanske snage "nepovratan" i da će Avganistancima predati odgovornost za održavanje bezbednosti u čitavoj zemlji do sredine iduće godine, čime će se trupama sa SAD na čelu omogućiti da postepeno pređu sa borbene na potpornu ulogu. "Postepeno i odgovorno povlačimo naše snage kako bismo okončali misiju ISAF (Međunarodne snage za bezbednosnu pomoć) do 31. decembra 2014. godine", navodi se u tekstu deklaracije, kojom je potvrđen plan, usaglašen pre dve godine.

Pošto su talibani u Avganistanu i dalje aktivni, lideri NATO su želeli da uvere avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da međunarodna zajednica neće napustiti njegovu zemlju nakon što 130.000 stranih vojnika ode.

Saveznici su naložili vojnim zvaničnicima da počnu planiranje misije predviđene za period posle povlačenja trupa 2014. godine, koja će se fokusirati na obuku, savetovanje i pomaganje avganistanskim trupama i specijalnim snagama.

Posle razgovora s Karzaijem, Obama je juče rekao da "teški dani i dalje predstoje" pošto je do sada u sukobima ubijeno više od 3.000 koalicionih vojnika i na hiljade Avganistanaca.

Karzai je poručio da njegova zemlja više ne želi da bude "teret" i pozvao je međunarodnu zajednicu da dovrši prenos bezbednosne odgovornosti. Avganistanski lider je, pored toga, zatražio od NATO i drugih zemalja više od 4,1 milijarde dolara godišnje za finansiranje njegovih snaga, kako bi se sprečio građanski rat.

Lideri NATO, koji su o Avganistanu razgovarali sinoć za večerom, danas su se sastali sa još 22 partnera u misiji u Avganistanu, kao i sa pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem. Zardarijevo prisustvo na najvećem samitu u istoriji NATO probudilo je nade da je njegova vlada spremna da ukine blokadu i omogući prolaz konvojima Alijanse.

Islamabad je ranije zatražio naplatu velikih taksi na prelazak kamiona preko granice, pa su lideri NATO u deklaraciji naveli da će nastaviti pregovore s Pakistanom o otvaranju graničnog prelaza "što je pre moguće".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak