Glavna tema NATO samita - jačanje vojne moći

Beta 19.05.2012 17:28
Glavna tema NATO samita - jačanje vojne moći


Vodji NATO-a u nedelju i u ponedeljak na sastanku u Čikagu treba da usvoje plan o povlačenju do kraja 2014. većeg dela trupa iz Avganistana i o daljoj vojnoj i finansijskoj podršci vlastima u Kabulu kako bi se sprečilo da islamistički talibani uzdrmaju tamošnju vladu.

Na samitu NATO-a neće biti donete odluke o prijemu novih članica, ali će, prema izvorima zasedanja, ministri inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Gruzije u susretu s kolegama u NATO-u dobiti snažnu podršku da nastave sa sprovodjenjem reformi i uslova u "Akcionim planovima za članstvo", uz potvrdu NATO politike "otvorenih vrata" za nove članice.

Ključna tema ovog susreta na vrhu NATO-a jeste i bitna reorganizacija ustrojstva i tehnološko osavremenjivanje s ciljem da se "održi njegova sposobnost da se uhvati u koštac s izazovima 21. veka", kako je to naveo generalni sekretar Atlantskog saveza Anders Fog Rasmusen, posebno naglasivši da temelj NATO-a predstavlja savezništvo Severne Amerike i Evrope.

On je istakao da će modernizacijom sistema izvidjanja, obaveštajnih sposobnosti i tzv. "Mudre odbrane", članice NATO-a udružiti sredstva i novac, neće trošiti energiju i sredstva na uporedne projekte i da će podeliti zadatke, dok dogradnjom sistema odbrane od balističkih i raketa srednjeg dometa, NATO treba da bude sposoban da odbrani celokupnu teritoriju i stanovništvo svojih članica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak