Куала Лумпур: Амерички председник проглашен за ратног злочинца

Вестинет 18.05.2012 17:36
Куала Лумпур: Амерички председник проглашен за ратног злочинца


На крају једнонедељне расправе, суд је једногласно осудио кривим Буша & Цо, због ратних злочина, мучења и окрутности, нехуманог и понижавајућег поступања према људима. Комплетни транскрипти суђења ће бити послати главном Међународном тужиоцу кривичног суда као и Уједињеним Нацијама и Савету безбедности.Суд је једногласно осудио кривим Буша & Цо, због ратних злочина, мучења и окрутности, нехуманог и понижавајућег поступања према људима.

Ово је прва осуда ове врсте било где у свету. Бивши председник Америке Џорџ Буш и седам кључних чланова његове администрације су проглашени кривим за ратне злочине.

Буш, Дик Чејни, Доналд Рамсфелд и њихови правни саветници Алберто Гонзалес, Дејвид Адингтон, Вилијам Хејнс, Џеј Бајб и Џон Ијо проглашени су за ратне злочинце. Судило им се у одсуству у Малезији.

Суђење је одржано у Куалу Лумпуру, са сведочењем жртава који су претрпели тортуре од стране америчких војника. Укључена су сведочења бивших затвореника из Гвантанама и фамозног затвора Абу Граиба.

На крају једнонедељне расправе, суд је једногласно осудио кривим Буша & Цо, због ратних злочина, мучења и окрутности, нехуманог и понижавајућег поступања према људима. Комплетни транскрипти суђења ће бити послати главном Међународном тужиоцу кривичног суда као и Уједињеним Нацијама и Савету безбедности.

Експерт за ратне злочине, адвокат и професор Међународног права на универзитету у Илиноису био је део тима оптужбе. После завршеног случаја је изјавио: „Ово је прва осуда за те људе било где у свету“.

Када је упитан активиста за људска права о повељи у Нирнбергу која је коришћења као формат за трибунал, и за кредибилитет суђења у Малезији он је цитирао: „Лидери, подстрекачи и саучесници који учествују у формулисању или извршавању заједничког плана или завере да се почине ратни злочини, одговорни су за све радње извршене од стране било ког лица у извршењу таквог плана“.

Америка подлеже међународном праву и начелима повеље у Нирнбергу и изјашњавају се да ће пажљиво пратити суђење из Пентагона, као и званичници из Беле Куће.

Случај почива на томе да су доносиоци одлука на највишем нивоу, потпомогнути и подржавани од стране адвоката, осталих команданата и званичника ЦИА-е – деловали у спрези, да се мучење систематски примењује и да постане прихваћена норма.

Трибунал је након суђења препоручио да се овој осуди да највиши могући публицитет, јер су то универзални злочини за које постоји одговорност, и да се покрену кривични поступци.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak