Čikago: Protesti uoči NATO samita

B92 18.05.2012 08:11
Čikago: Protesti uoči NATO samita


Uoči samita NATO ovog vikenda u Čikagu hiljade demonstranata se spremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da protesti ne prerastu u nerede.Demonstranti su već ove nedelje izašli na ulice zbog nekoliko pitanja, protestujući između ostalog i zbog zatvaranja lokalnih škola i gubitka domova zbog neisplaćivanja hipoteka, i upali su u štab za kampanju predsednika SAD Baraka Obame, piše američka TV mreža MNSBC na svom internet sajtu.

Najveći deo demonstranata traži prestanak slanja novca za rat i usmeravanje tih sredstava za obnovu zajednica pogođenim recesijom.

NATO samit održava se 20. i 21. maja, a skup G8 najbogatijih zemalja, koji je takođe trebalo da bude u Čikagu, biće održan pre toga u Kemp Dejvidu u državi Merilend. Predsednik Obama stiže u Čikago u subotu.

Veći protestni mitinzi planirani su narednih dana, na jednom od njih će se tražiti uvođenje "Robin Hud" poreza na transakcije na Vol stritu, a drugi planiraju antiratni aktivisti.

Gradske vlasti Čikaga odredile su 3.100 policajaca za obezbeđenje dvodnevnog samita NATO-a, sa zadatkom da spreče vrstu nasilja koje je izbilo tokom sastanka Svetske trgovinske organizacije 1999. godine u Sijetlu. Njima će doći u pomoć stotine policajaca iz nekoliko drugih američkik gradova.

Takođe je izdato upozorenje da može doći do velikih poremećaja u prevozu tokom samita. Za vreme samita na snazi će biti zona zabrane leta nad Čikagom.

Grad je ograničio to koliko blizu demonstranti mogu da priđu konferencijskom centru u kome se održava samit. Demonstracije pripremaju desetine sindikata i grupa protiv rata, za odbranu životne sredine, za obrazovanje, zdravstvo i građanska prava.

Među glavnim organizatorima protesta su pokret "Okupirajmo Čikago", koji protestuje zbog koncentracije bogatstva u malom procentu stanovništva i Koalicija protiv NATO-a i G8, rata i siromaštva (CANG). Oni najavjljuju da će njihovi protesti biti mirni.

Proteste takođe planira hakerska grupa Anonimni i Adbasters, dok će jedna grupa nazvana Klaun Bok protestovati u kostimima i imati pite za gađanje, prenosi list Ju-Es-Ej tudej (USA Today).

Policija procenjuje da će biti oko 10.000 demonstranata. Pokret "Okupirajmo..." se nada da će samo oni okupiti oko 50.000 svojih aktivista u Čikagu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak