Peking: Lov na ilegalne strance

Mondo 17.05.2012 08:15
Peking: Lov na ilegalne strance


Policija u Pekingu je danas pokrenula akciju od 100 dana "lova" na strane ilegalce u gradu i pozvala građane da dojave o svakom strancu koji ilegalno živi ili radi u glavnom gradu.Do akcije je došlo pošto je jedan Britanac prošle nedelje pokušao da siluje jednu ženu na ulici.

Nije jasno da li je potraga direktno vezana sa navodnim seksualnim napadom od prošle nedelje o kome postoji i video snimak postavljen na internetu, a koji je izazvao besne komentare nekoliko miliona kineskih korisnika.

Na zvaničnom sajtu policije je objavljeno da će pekinške snage reda "pojačati napore da kazne strance koji ilegalno ulaze, žive i rade u Pekingu", preneo je AFP.

"Istovremeno pekinška policija će prikupljati informacije od brojnih stanovnika grada", dodaje se u saopštenju u kome je dat i broj telefona za prijave ilegalaca i sumnjivih aktivnosti.

Tim povodom je objavljen i poster na kome dominira velika pesnica.

Glavni grad Kine privlači sve veći broj stranaca zainteresovanih za brojne mogućnosti rada u uslovima brzog ekonomskog rasta, za razliku od stagnacije poslova kod kuće.

Prema državnom listu Bejdžing morning post, koji se poziva na policiju, u gradu svakodnevno boravi skoro 200.000 stranaca, bilo da se radi o stalnim rezidentima ili turističkim posetiocima u prolazu.

Stranci koji žive u glavnom grad moraju imati dozvolu boravka, a oni koji rade u Pekingu treba da imaju radnu dozvolu. Međutim, u poslednje vreme mnogi obavljaju sitne honorarne poslove sa turističkim vizama, što se smatra ilegalnim radom.

List navodi da će stranci uhvaćeni u akciji biti novčano kažnjeni ili uhapšeni i može im biti naređeno da napuste Kinu.

Nije poznato šta je bilo sa Britancem koji je optužen za silovanje Kineskinje prošle nedelje. Njegov pokušaj silovanja je neko snimio i postavio na društvenu mrežu, kao i rekacije prolaznika koji su ga prebili pre nego što je stigla policija.

Korisnici sajta masovno odobravaju i pozdravjaju najavljenu akciju policije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak