Dalaj-lama: Šalju Tibetanke da me otruju kosom

Glas javnosti 14.05.2012 19:22
Dalaj-lama: Šalju Tibetanke da me otruju kosom


Kina je optužila tibetanskog duhovnog vođu dalaj-lamu da obmanjuje javnost, pošto je on navodno rekao da kineski agenti obučavaju Tibetanke da ga ubiju, stavljajući otrov u svoje kose kako bi ih on dodirnuo prilikom davanja blagoslova.
Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da tvrdnje tibetanskog duhovnog vođe, koje je objavio londonski Sandej telegraf, nisu vredne odbacivanja, ali je dodao da on generalno širi lažne vesti.

"Dalaj-lama uvek nosi versku odoru dok sprovodi anti-kineske separatističke aktivnosti u svetskoj zajednici, šireći lažne vesti i obmanjujući javnost", rekao je Hong Lei na konferenciji za štampu.

Državni list na engleskom, Global tajms, takođe se ljutito osvrnuo na optužbe u komentaru, rekavši da ukoliko bi Kina želela da ubije dalaj lamu mogla je to uraditi kada god je htela bez da čeka da on doživi 76 godina.

Budistički tibetanski vođa rekao je Telegrafu da je upozoren da kineska vlada obučava ženske tibetanske agente da stave otrov u svoje kose ili marame i da traže njegov blagoslov kako bi ih dodirnuo rukom, preneo je AP.

Stotine hiljada ljudi dolazi na hodočašće u severni indijski grad Daramsalu gde živi dalaj lama uz stroge mere bezbednosti. On je uvek okružen i masom vernika prilikom putovanja po svetu. Verski vođa obično stavlja ruku na glave vernika koji traže njegov blagoslov.

On je takođe rekao listu da bi mogao biti poslednji dalaj-lama zbog mešanja kineskih vlasti u pronalaženje njegove reinkarnacije posle njegove smrti.

Peking optužuje dalaj-lamu za separatističke aktivnosti i da podstiče nerede i samospaljivanja Tibetanaca u nastojanju da otcepi Tibet od ostatka zemlje, što ovaj negira.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak