Pirati opet otimaju brodove

B92 12.05.2012 12:48
Pirati opet otimaju brodove


Pirati ponovo aktivni. Grčka brodska kompanija saopštila danas da su njen tanker, sa 135.000 tona sirove nafte, oteli pirati dok je plovio Arabijskim morem.Tanker MT Smirni, koji je plovio pod liberijskom zastavom, otet je u četvrtak u 13 časova po srednjoevropskom vremenu posle napada pirata, navela je kompanija "Dinakom tankers menadžment".

"Nikakvu komunikaciju nemamo sa brodom otkad je isplovio i sve relevantne službe su obaveštene o otmici", saopštio je Dinakom.

Kompanija nije saopštila odakle je tanker isplovio, kao ni njegovu odrednicu, ali su kenijske vlasti saopštile da je brod isplovio iz Turske i da je trebalo da se usidri na somalskoj obali, prenele su agencije.

Na društvenoj mreži pomorske industrije navedeno je da je reč o jednom od četiri napada pirata u poslednjih nekoliko dana na brodove koji prolaze Arabijskim morem, posle privremenog zatišja u aktivnosti gusara.

Dobro naoružane piratske bande, iz svojih baza u Somaliji, krstare celim Indijskim okeanom u potrazi za brodovima, koje potom otimaju i traže milionske iznose za njihovo oslobađanje.

Morska ruta pored somalske obale zato se smatra najopasnijom na svetu. Samo u prošloj godini je zabeleženo 230 napada pirata.
Evropska unija je od 2008. rasporedila između pet i 10 stalnih brodova duž somalske obale, kao pratnju brodovima koji prevoze humanitarnu pomoć, ali i za odbijanje napada pirata na komercijalna plovila.

Šefovi diplomatija EU u martu su se saglasili da misiju "Atalanta" produže do 2014. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak