Šok za Obamu - zatvorenik mu uzeo 41 odsto glasova

TANJUG 09.05.2012 19:41
Šok za Obamu - zatvorenik mu uzeo 41 odsto glasova


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama doživeo je politički šok na demokratskim preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, pošto je jedan zatvorenik koji se kandidovao osvojio 41 odsto glasova u direktnom sučeljavanju s njim, pišu američki mediji.

Iako su do sada preliminarni izbori u Demokratskoj partiji predstavljali formalnost, pošto je u Americi nepisano pravilo da aktuelni predsednik bude i partijski kandidat za drugi mandat, u Zapadnoj Virdžiniji se kao protivkandidat Obami prijavio Keit Džad, zatvorenik koji trenutno služi sedamnaestogodišnju kaznu zatvora zbog iznude.

Prema podacima koje jutros prenose mediji u SAD, Obamin izborni štab je verovatno u priličnoj neverici dočekao rezultate prema kojima je Džad osvojio neverovatnih 41 odsto glasova, dok je predsednik Amerike osvojio 59 odsto. Vest su medijima preneli članovi Republikanskog nacionalnog komiteta, dok se demokrate još ne oglašavaju.

Zapadna Virdžinija dozvoljava svakome ko se plati 2.500 dolara i popuni potrebnu dokumentaciju da se nađe na glasačkom listiću, što je Džad iskoristio, završivši sve formalnosti iz zatvora u Teksasu, gde služi kaznu.

Ono što je još šokantnije jeste podatak da će Džad imati jednog delegata na velikoj konvenciji demokrata u avgustu, gde će konačno biti izabran predsednički kandidat te partije za novembarske izbore. Prema zakonu Zapadne Virdžinije, svaki kandidat koji osvoji više od 15 odsto glasova na preliminarnim izborima dobija pravo da ima jednog delegata na konvenciji.

Džad je nedavno iz zatvora poslao nekoliko saopštenja novinama u toj saveznoj državi, gde je kritikovao Obamine stavove o zdravstvenom osiguranju i drugim političkim temama. Obama je i na izborima 2008. godine ostvario izuzetno loš rezultat u Zapadnoj Virdžiniji, gde ga je u svih 55 okruga porazila Hilari Klinton, dok je na predsedničkim izborima izgubio od republikanskog protivkandidata Džona Mekejna sa 13 odsto razlike.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak