Avganistanska porodica iz pakla konačno u zatvoru

Mondo 05.05.2012 22:04
Avganistanska porodica iz pakla konačno u zatvoru


Članovi porodice muža Sahar Gul, maloletne Avganistanke koja je postala simbol borbe za prava žena u toj zemlji, osuđeni su na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja i kršenja ljudskih prava.Osuđeni su otac, majka i sestra Gulinog supruga, a njenom mužu i deveru, koji su takođe proglašeni krivima, biće izrečena kazna naknadno, jer se nalaze u bekstvu, saopšteno je u sudu.

Priča o Sahar Gul (15) izazvala je buru u javnosti i talas međunarodnih kritika, kada je u decembru izašla na svetlost dana.

Porodica njenog muža, posle sklopljenog ugovorenog braka, držala je Gul šest meseci zatvorenu u podrumu, gde su joj čupali nokte, lomili prste i pekli je užarenim gvožđem, da bi je primorali da se bavi prostitucijom.Slučaj Sahar Gul pokrenuo je javnost da se založi za jačanje prava žena u Avganistanu i ukine praksu ugovorenih brakova s maloletnim devojkama, preneo je AP.

Prema avganistanskom zakonu, devojke mogu da stupe u brak sa 16 godina, ali Agencija UN za ženska prava navodi podatke da polovinu svih devojaka u Avganistanu porodica primora da se udaju pre 15. godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak