Gadafijeva porodica "prala" pare preko ambasade u Briselu

TANJUG 04.05.2012 17:05
Gadafijeva porodica "prala" pare preko ambasade u Briselu


Porodica bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija je verovatno koristila libijsku ambasadu u Belgiji za "pranje" proneverenog državnog novca pre nego što je u zemlji izbio građanski rat
Belgijska agencija, zadužena za praćenje finansijskih pronevera, saopštila je da je iz libijskog trezora prebačeno oko milion i po evra libijskoj ambasadi u Briselu, odakle je najveći deo povučen u kešu.

Kako navodi u godišnjem izveštaju, agencija je proverila finansijske izveštaje libijske ambasade početkom 2011. godine pošto je dobila dojavu iz nekoliko banaka.

Belgijske vlasti veruju da je novac verovatno poticao od libijskih organizacija koje je kontrolisala Gadafijeva porodica.

"Ovo je više od sumnje. Naveli smo samo kratak opis, ne dajemo celu informaciju u našem izveštaju za javnost", izjavio je šef agencije Žan Klod Delpjer.

Ubrzo po izbijanju sukoba u Libiji prošle godine, Ujedinjene nacije i njene članice su locirale i "zamrzle" oko 19 milijardi dolara sredstava za koje se veruju da su pripadali Gadafiju i njegovim saradnicima.

U martu je libijska vlada došla u posed luksuznog londonskog stana, vrednog 10 miliona funti koji je bio u vlasništvu Gadafijevog sina Sadija, pošto je britanski sud presudio da je kupljen novcem iz pokradenih libijskih državnih fondova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak