Поново крвави сукоби у Каиру

Дневник 30.04.2012 14:54
Поново крвави сукоби у Каиру


Једна особа је погинула и више од 90 људи је повређено у сукобима неидентификованих нападача и демонстраната окупљених испред египатског министарства одбране, који су захтевали повлачење војних власти, саопштили су данас египатски званичници.Камење, петарде и празне стаклене боце летеле су ноћа у уличним сукобима у Каиру где је један демонстрант погинуо, преносе агенције.
До сукоба је дошло у предграђу Абасијах где су, како преноси египатска агенција Мена, становници овог предграђа напали демонстранте.
Египатско министарство здравља је саопштило да је већина лакше повређена.
Према тврдњама очевидаца, који кажу да су се током насиља чули и пуцњи из ватреног оружја, ни војска ни полиција нису покушали да зауставе насиље.
Полиција је саопштила да је погинули демонстрант присталица ултраконзервативног египатског политичара Хазема Салах Абу Исмаила, због чије су се дисквалификације од учешћа на председничким изборима 23 и 24. маја незадовољни демонстранти јуче окупили испред министарства.
Демонстранти у Египту, нарочито они који протестују близу Министарства одбране, често су на мети непознатих нападача.
Продемократски активисти и групе за заштиту људских права за такве нападе окривљују припаднике тајне полиције, ситне криминалце на платном списку полиције или присталице свргнутог режима председника Хоснија Мубарака.
Генерали из Мубаракове ере преузели су власт у Египту пре 14 месеци, када је народном побуном свргнут режим дугогодишњег лидера. У међувремену је ојачао опозициони покрет, као одговор на убиства демонстраната и извођење пред војне судове најмање 10.000 цивила.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak