Reptori plaše Iran

RTS 28.04.2012 09:17
Reptori plaše Iran


Amerika krišom "dovukla" najmodernije avione F-22 Reptor nadomak Irana. Vašington tvrdi da je raspoređivanje rutinsko. Avioni u bazi Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Čeka se odgovor Teherana.
Najmoderniji američki avioni, nikad upotrebljeni u borbi Reptori F-22 raspoređeni su na svega 350 kilometara od iranske granice, ali američko ratno vazduhoplovstvo demantuje da taj potez predstavlja pretnju Iranu.


Neodređen broj Reptora prebačen je u bazu Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše američki specijalizovani Aviejšn vikli, navodeći da su novi, nevidljivi avioni samo jednom bili raspoređeni u toj državi, pre tri godine.

Razlog prebacivanja aviona u Emirate nije objašnjen, ali je portparol američkog ratnog vazduhoplovstva Džon Dorian rekao da je "sve deo ranije planiranih aktivnosti, koje ne predstavljaju pretnju Iranu".

Pukovnik je. takođe, broj aviona prebačenih u Emirate opisao kao "značajan".

Reptori, kontroverzni projekat borbenog aviona naredne generacije koji je Ameriku do sada koštao oko 80 milijardi dolara, do sada nisu upotrebljavani u borbi iako su operativni već punih sedam godina.

Interesantno je da ova letelica nije upotrebljavana u akcijama u Avganistanu i Iraku, a i u Libiji je propustila priliku za vatreno krštenje, jer su zbog problema sa dovodom kiseonika u gorionike listim svi Reptori bili prizemljeni.

Proizvođač aviona, kompanija Lokid Martin, tvrdi da su avioni F-22 spremni za akciju protiv meta koje se nalaze u dobro branjenim područjima, poput Irana ili Severne Koreje, ali Amerikanci imaju ozbiljne primedbe na smislenost trošenja pustih milijardi dolara za ovako nesiguran projekat.

Baza Al Darfa se nalazi oko 1.500 kilometara od Teherana, odnosno dobrano unutar dometa Reptora.

Čekajući napad

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak