Izmeštanje američkih trupa sa Okinave

Beta 27.04.2012 11:49
Izmeštanje američkih trupa sa Okinave


Oko 9.000 američkih marinaca koji su stacionirani na japanskom ostrvu Okinava biće preseljeno na američko ostrvo Guam i druge lokacije u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Havaje, na osnovu novog sporazuma Japana i SAD.

Ova odluka je deo šireg sporazuma čiji je cilj da se smire tenzije unutar američko-japanskog odbrambenog saveza, a koje su delimično rezultat snažnog otpora vojnom prisustvu SAD na Okinavi.

Odluka, takodje, ukazuje na težnju administracije Baraka Obame da se američke snage šire nego do sada rasporede po azijsko-pacifičkom regionu u sklopu novih odbrambenih prioriteta SAD nakon decenije rata u Iraku i Avganistanu.

Sporazum je u glavnim crtama predstavljen u zajedničkom saopštenju koje su u petak objavili državna sekretarka SAD Hilari Klinton i američki ministar odbrane Leon Paneta i njihove kolege iz Japana.

Pozivajući se na "sve neizvesnije bezbednosno okruženje" u azijsko- pacifičkom regionu, oni su naveli da sporazumom žele da očuvaju "robustno" vojno prisustvo SAD kako bi obezbedili odbranu Japana.

"Japan nije samo bliski saveznik, već i blizak prijatelj", rekao je Paneta u odvojenoj izjavi, u kojoj je izrazio želju za produbljenje prijateljstva i jačanje partnerstva.

U zajedničkom saopštenju se ne spominju rokovi za povlačenje oko 9.000 marinaca sa Okinave, već se navodi da će se to desiti kada na Guamu i drugim lokacijama "bude odgovarajućih objekata za njihov prijem".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak