Primirje u Siriji, ginu deca i žene

Danas 27.04.2012 08:43
Primirje u Siriji, ginu deca i žene


U bombaškom napadu na jednu kuću u Hami ubijeno je sedamdesetoro ljudi, izjavili su juče sirijski aktivisti. Prema njihovim rečima, u velikoj eksploziji uništeno je i nekoliko kuća u distriktu Maša at Tajar u južnom delu grada.
U izveštajima državnih medija se, međutim, navodi da je šesnaestoro ljudi izgubilo život u eksploziji u kući koja je „naoružanim terorističkim grupama“ služila kao fabrika bombi. Državna novinarska agencija Sana je prenela da su eksploziju slučajno izazvali ekstremisti koji su pravili eksplozivne naprave u zgradi.

Ove navode je teško proveriti, tvrde dopisnici, jer Sirija većini stranih novinara zabranjuje pristup. Najnovijom eksplozijom prekršeno je primirje koje je uspostavljeno kao deo mirovnog plana Kofija Anana, izaslanika UN i Arapske lige za Siriju.

Nakon eksplozije aktivisti su na internet postavili video snimak na kojem se vidi kako nadležne službe izvlače tela poginulih iz ruševina zgrada. Prema jednom izveštaju, među mrtvima je bilo 13 dece i 15 žena. Aktivisti tvrde da su eksploziju izazvale granate Vladinih snaga ili da je čak izveden raketni napad. Stručnjaci ocenjuju da granatiranjem ne bi mogla da bude napravljena tolika šteta. Državna televizija je prikazala i ranjenu decu u bolnicama.

Sirijska vlada, koja tvrdi da poštuje sporazum o primirju, nije komentarisala ove navode, ali je saopštila da zadržava pravo da reaguje na, kako je navela, stalne napade „terorističkih grupa“.

U međuvremenu se pojavio i video snimak na kojem je navodno prikazan čovek koga su snage bezbednosti živog sahranile zato što je slao materijal TV stanicama. Međutim, kako su saopštili dopisnici, njegovu autentičnost nije moguće proveriti. Na snimku se vidi čovek, čije ime nije poznato a koji tvrdi da je „medijski aktivista“, kako moli za život dok se pored njega kopa jama. Potom se čuje kako ga navodno pripadnici snaga bezbednosti psuju i grde zato što je slao materijal arapskim satelitskim TV stanicama.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da bi se njegova zemlja zabrinula ukoliko Damask ne povuče vojsku i oružje. Prema njegovim rečima, ukoliko bi to bio slučaj, to bi značilo da Damask ne ispunjava obećanja. Čurkin je naglasio da će Moskvi skrenuti pažnju na tu mogućnost. Rusija je sve vreme konflikta slovila za jednog od malobrojnih sirijskih saveznika koji ju je štitio od mera Saveta bezbednosti u UN.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak