Kineski seljaci ubili jednog, a ranili 15 policajaca

Radio 021 20.04.2012 20:21
Kineski seljaci ubili jednog, a ranili 15 policajaca


Besni seljaci koji su protestovali protiv rada jedne lokalne rudarske kompanije na jugozapadu Kine napali su snage bezbednosti mačetama i palicama i ubili jednog policajca, a 15 ranili, saopštile su danas lokalne vlasti.Do nereda je došlo u sredu kada je policija pokušala da ubedi seljake da se raziđu pošto su danima protestovali ispred vladine zgrade u mestu Ženhe u provinciji Junan. "Iznenada seljaci su napali policajce s mačetama i drvenim palicama, ostavljajući za sobom 16 ranjenih policajaca, od kojih je jedan kasnije preminuo dok mu je ukazivana pomoć", navedeno je u saopštenju vlade u Liđiangu. "Tokom incidenta policija se uzdržavala i ni jedan seljak nije povređen", dodaje se u saopštenju.

Ranije ovog meseca lokalno stanovništvo sela Siaoganćing žalilo se da je prilikom otvaranja rudnika uglja ugrožena njihova zemlja. Oni su zbog toga tražili da im se kuće premeste na drugu lokaciju i da dobiju nadoknadu štete.

Predstavnik vlasti u Liđiangu rekao je agenciji AFP da niko nije odgovorio na žalbe seljaka, zbog čega su oni otišli da protestuju ispred vladine zgrade u Ženheu i tamo ostali nedelju dana sve do sukoba u sredu.

Lokalna policija je odbila da saopšti agenciji da li je neko od seljaka uhapšen posle incidenta.

Kina se suočava sa sve većim pritiskom nezadovoljne javnosti zbog oduzimanja zemlje seljacima bez naknade, ili načina kako se rešavaju kasniji sporovi seljaka i lokalnih vlasti. Poslednjih meseci došlo je do nekoliko protesta protiv lokalnih vlasti u različitim delovima zemlje zbog kojih su morali da intervenišu i centralni organi u Pekingu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak