Talibani u Avganistanu otrovali 150 učenica

Mondo 18.04.2012 07:59
Talibani u Avganistanu otrovali 150 učenica


Oko 150 učenica na severu zemlje smešteno je u bolnicu zbog trovanja zagađenom vodom, rekli su zvaničnici optuživši za to radikalne konzervativce.Talibanska vlada je od 1996. do 2001. godine zabranila školovanje ženske dece smatrajući da to nije u skladu sa islamom.

Međutim, posle svrgavanja talibanskog režima 2001. godine, ženska deca su se vratila u škole, naročito u Kabulu.

Ali i dalje ima sporadičnih napada na učenice, nastavnice i škole, trovanjem gasom ili fizičkim maltretiranjem, narocito u konzervativnijim sredinama na jugu i istoku zemlje gde talibani još imaju podršku.

"Sto posto smo sigurni da je voda koju su devojčice pile u školi bila otrovana. To je delo ili onih koji su protiv školovanja devojčica ili neodgovornih naoružanih pojedinaca", rekao je portparol sekretarijata za obrazovanje provincije Takar.

Oko 150 učenica sa simptomima glavobolje i povraćanja je u kritičnom stanju u bolnici, dok su ostale puštene na kućno lečenje, rekli su zvaničnici, preneo je Rojters.

Oni su sigurni da je voda otrovana zato što voda u većem rezervoaru kojom se dopunjuju baloni iz kojih deca piju vodu nije zagađena.

Zvaničnici nisu optužili nijednu konkretnu grupu za napad plašeći se odmazde.

Avganistanska vlada je prošle godine saopštila da se talibani, koji sada nastoje da se prikažu kao umereni, više ne protive školovanju ženske dece.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak