U Salvadoru slave prvi dan posle tri godine da niko nije ubijen

Blic 17.04.2012 10:10
Žrtve okršaja bandi: U Salvadoru stopa ubistava iznosi 66 na 100.000 stanovnika, što je jedna od najvećih na svetu

Žrtve okršaja bandi: U Salvadoru stopa ubistava iznosi 66 na 100.000 stanovnika, što je jedna od najvećih na svetu


Država centralne Amerike, Salvador, zabeležila je prvi dan u poslednje tri godine kada se nije dogodilo nijedno ubistvo.Niko nije ubijen u subotu, što je bio prvi dan bez ubistava u gotovo tri poslednje godine, u ovoj centralnoameričkoj zemlji zahvaćenoj nasiljem i sukobima narko bandi.

 

Salvador je zahvaćen nasiljem i sukobima narko bandi

- Posle nekoliko godina kada smo dnevno imali čak po 18 ubistava, u subotu se nije desilo nijedno - izjavio je predsednik Maurisijo Funes.

 

To je, ujedno, bio prvi dan bez ubistva od kako je Funes, levičar po opredeljenju, stupio na dužnost u junu 2009. godine.
 

Članovi grupe Mara 18 u zatvoru u Izalku

Na početku njegovog mandata, u zemlji se dešavalo prosečno 12 ubistava dnevno, dok je jednog dana početkom 2012. ogdine, zabeležen rekord od čak 18 ubistava.

 

Primera radi, u Srbiji, koja ima gotovo dva miliona stanovnika više, godišnje se dogodi između 100 i 150 ubistava. Prema podacima UN, u Salvadoru stopa ubistava iznosi 66 na 100.000 stanovnika, što je jedna od najvećih na svetu.
 

Suparničke bande u Salvadoru zaključile su primirje prošlog meseca, posle čega je perstalo krvoproliće između dve najmoćnije organizacije, Mara Salvatruča i Mara 18.  Pogledajte fotogaleriju!
 

Veliki uzročnik talasa nasilja jesu i meksički narko karteli koji koriste ovu zemlju za tranzit. Funes je nedavno izdao naredbu vojsci da počne da obavlja redovne bezbednosne akcije.

 

Jedan od najstrašnjih zločina dogodio se 2010. godine kada je četrnaest osoba stradalo u San Salvadoru, u minibusu koji su zapalili članovi jedne bande u severnom predgrađu tog grada.

 

Ovde možete pogledati dokumentarac "Kids with guns" koji govori o bandama maloletnika u ovoj zemlji. UPOZORENJE: Film obiluje scenama nasilja!

Zbog nemoći da se izboore sa narko klanovima u zemljama centralne Amerike se sve češće čuje ideja o legalizacija droge, kao i njenog tranzita.

 

To je u februaru i zvanično najavio gvatemalski predsednik Oto Peres Molina.  Peres je dobio prvu javnu podršku na sastanku s predsednikom Salvadora Funesom, koji je rekao da je “spreman da razmotri pitanje legalizacije droga”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak