Obamini agenti se zaigrali

Politika 16.04.2012 18:40
Obamini agenti se zaigrali


Tajna služba suspendovala 11 svojih pripadnika, posle otkrića da su se, pripremajući teren za predsednikov boravak u Kartageni, zabavljali sa prostitutkama„Samit Amerika”, forum 32 lidera severa i juga američkog kontinenta u Kartageni, Kolumbija, koji obično nije mnogo zanimljiv za medije, našao se preko vikenda u oštrom fokusu posle skandala čiji su akteri agenti Sikret servisa, tajne službe koja obezbeđuje Baraka Obamu.

Deo velikog bezbednosnog tima, poslat unapred da pripremi teren za boravak predsednika, hitno je pre nego što je samit počeo zamenjen, a 11 agenata je suspendovano, posle otkrića da su se u hotelu u kojem su bili smešteni zabavljali s prostitutkama.

Pod „specijalni tretman” stavljeno je i pet pripadnika američke vojske, pridodatih za ovu priliku Sikret servisu, ali su oni samo suspendovani sa te dužnosti, ali ostali u svojim jedinicima koje su inače redovna ispomoć Kolumbiji u borbi protiv narko-kartela.

Kartagena je poznato turističko mesto na karipskoj obali Kolumbije, u kojoj je prostitucija zabranjena, ali se ponegde, uključujući i ovaj grad, toleriše, kao deo neformalne turističke ponude.

Skandal je izbio kada je jedna od devojaka prekršila hotelsko pravilo da sobu gosta koji ju je angažovao napusti pre 7 ujutru. Pošto se to nije dogodilo, intervenisao je hotelski menadžer, kome pripadnik tajne službe najpre nije otvorio vrata. Ispostavilo se da je problem bio u plaćanju za izvršene usluge, što je naknadno rešeno, ali je, držeći se procedure, menadžer o incidentu obavestio američku ambasadu u Bogoti i klupko se odmotalo.

Obama je o svemu obavešten odmah po prispeću u Kartagenu, u petak, njegov savetnik za štampu Džej Karni je dao izjavu po kojoj predsednikova bezbednost zbog ovog incidenta nije bila ugrožena, a uz to je napomenuo da događaj nije poremetio tok samita, jer je bio „distrakcija samo za novinare”.

Naravno, američki mediji su se ovim opsežno bavili, ali je pokrenut i ceo mehanizam kongresnog nadzora nad Sikret servisom da bi se utvrdilo da li je sve bilo zaista samo želja agenata da se zabave, ili su devojke možda „podmetnute”.

Piter King, kongresmen iz države Njujork i predsednik Komiteta Predstavničkog doma za domovinsku bezbednost, u čijem delokrugu je i nadzor Sikret servisa, izjavio je da „angažovanje prostitutki u stranoj zemlji samo po sebi agente izlaže riziku ucena i pretnji”, kao i da je mimo svih pravila „dovođenje bilo koga u bezbednosnu zonu”. „Volstrit džornal” citira Rondalda Keslerta, publicistu iz Vašingtona i autora knjige o Sikret servisu, koji smatra da je ovo „najveći skandal u istoriji” te službe.

Samit, koji se bavio ekonomskim temama, obezbeđivalo je ukupno 7.600 pripadnika kolumbijske policije, a podrazumeva se da je svaki gostujući predsednik ili premijer imao i sopstveno obezbeđenje, od kojih je, po običaju, najveće ono u pratnji američkog predsednika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak