Gvineja Bisao: Vojska uhapsila predsednika i premijera

Blic 13.04.2012 22:45
Gvineja Bisao: Vojska uhapsila predsednika i premijera


Vojska Gvineje Bisao uhapsila je tokom puča prelaznog predsednika Rajmunda Pereiru, izjavio je danas jedan od njegovih telohranitelja.Grupa vojnika uhapsila je sinoć predsednika Pereiru u njegovoj rezidenciji i odvela ga u nepoznatom pravcu, precizirao je ovaj telohranitelj.


Premijer Karlos Gomes Jr. takođe je uhapšen nakon što je njegova rezidencija sinoć napadnuta, kazala je njegova supruga, prenosi AFP.


Vojska Gvineje Bisao saopštila je danas da je izvela vojni udar zbog tajnog vojnog sporazuma potpisanog s Angolom.


To je bilo prvo reagovanje vojske nakon što je u četvrtak napala rezidenciju premijera i zaposela sedište vladajuće partije i radija.


"Do jučerašnjih događaja je došlo, jer smo otkrli postojanje tajnog vojnog sporazuma koji su potpisali premijer Karlos Gomes, prelazni predsednik Rajmundo Pereira, vlada Gvineje-Bisao i Angola", ističe se u današnjem saopštenju i dodaje da "taj sporazum legitimiše prisustvo stranih vojnika, odnosno vojne misije Angole, kako bi zaštitila vladu Gvineje Bisao u kriznim vremenima", prenosi AFP.


Nacionalni radio Gvineje Bisao javio je da vojnici u ovoj zemlji ne žele vlast, već su intervenisali da bi zaustavili stranu agresiju, preneo je AP.

 

Savet bezbednosti osudio vojni puč
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je danas vojni puč koji je izveden u Gvineji Bisao, i istakao da u toj zapadnoafričkoj zemlji ponovo mora da budu uspostavljena civilna vlast.


"Članice Saveta bezbednosti osuđuju vojnu akciju i apeluju na neodložno ponovno uspostavljanje civilne vlasti", izjavila je američki ambasador pri UN Suzan Rajs.
Ona je dodala da će zvanično saopštenje biti naknadno objavljeno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak