Počelo suđenje pedesetorici pripadnika Al Kaide

Blic 09.04.2012 07:00
Počelo suđenje pedesetorici pripadnika Al Kaide


U Saudijskoj Arabiji počelo je suđenje pedesetorici pripadnika terorističke organizacije Al Kaida zbog ubistva jednog Amerikanca i napada na strane stambene objekte u prestonici i u Istočnoj provinciji.
Petorica optuženih pojavila se juče pred sepcijalnim sudom u Rijadu, gde su optuženi za bombaški napad na stambeni objekat al-Muhaja 2003. godine i planiranje napada na ambasade SAD i Velike Britanije u Saudijskoj Arabiji.


Četrdesetsedmorica optuženih su Saudijci, dvojica Sirijci, a jedan je Jemenac, navedeno je u izveštaju saudijske novinske agencije (SPA).


"Specijalni krivični sud u Rijadu počeo je proces potiv 50 otpuženih. Petorica optuženih su se pojavila pred sudom i pročitane su im optužnice", objavila je saudijska agencija, dodajući da nije saopšten datum kada će biti nastavljeno suđenje.


U Saudijskoj Arabiji je od 2003. do 2006. trajala pobuna u kojoj su pripadnici Al Kaide vršili napade na stambene objekte stranih radnika i zgrade saudijske vlade. U tim napadima ubijeno je više desetina ljudi.


Saudijske vlasti su odgovorile hapšenjem više hiljada osumnjičenih pobunjenika i pokretanjem medijske kampanje koja je imala za cilj diskreditovanje njihove ideologije uz podršku uticajnih verskih poglavara i plemenskih starešina.


Saudijska agencija nije iznela detalje o Amerikancu koga su optuženi ubili, ali pobunjenici su 2004. kidnapovali i ubili najmanje jednog američkog državljanina.


Saudijski pravnici kažu da presude donosi sudija koji mora poštovati šerijatski zakon prema kome svako ko ubije muslimana može biti osuđen na smrtnu kaznu.


Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je prošle godine uhapšeno skoro 5.700 ljudi, od kojih je 5.000 izvedeno pred sud. Organizacije za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, međutim, tvrde da je broj uhapšenih veći od 12.000 i da među njima ima političkih zatvorenika koji su lišeni slobode zbog toga što su tražili reforme.


U toj zemlji je u septembru pred sud izvedena 41 osoba pod optužbom da su formirali ćeliju povezanu sa Al Kaidom kako bi vršili napade na američke snage u susednom Kuvajtu i Kataru. U oktobru se pred sudom našlo još 85 osumnjičenih pripadnika jedne organizacije povezane sa Al Kaidom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak