Sirija podelila susede

Vojislav Lalić Politika 06.04.2012 22:00
Sirija podelila susede


U Bagdadu, Ankari, Rijadu i Teheranu imaju oprečne stavove oko toga kako da se prekine sirijsko krvoprolićeZemlje na prostorima Bliskog istoka ne mogu da nađu zajednički jezik o tome kako da se izađe iz krvavog lavirinta u kome se u Siriji svakodnevno broje nove žrtve.

U još uvek rovitom Iraku odlučno su protiv vojne intervencije i smene sirijske vlade, u Turskoj su za odlazak Bašara al Asada, ali su protiv direktnog stranog vojnog angažovanja, Iran i uticajni Hezbolah u Libanu podržavaju sadašnji režim, a zalivske zemlje su, pre svega Saudijska Arabija, za reprizu „libijskog scenarija”.

Turska je konačno okrenula leđa svom višegodišnjem prijatelju Asadu, kome su, kako se veruje, dani odbrojani. Ali, i pored toga, Ankara je protiv strane vojne intervencije pošto bi to, strahuje se, izazvalo građanski rat, koji bi se sigurno prelio i preko 900 kilometara duge granice između dve zemlje. To se već i te kako oseća u jugoistočnoj Anadoliji, gde je stiglo više od 23.000 izbeglica. Tu je našlo utočište i nekoliko stotina dezertera iz sirijske armije, uključujući i desetak generala.

U Damasku to doživljavaju kao udarac nožem u leđa, izdaju dojučerašnjeg velikog prijatelja.

„Premijer Tajip Erdogan govori o interesima Sirijaca, a zaboravlja da upravo on pruža utočište teroristima i omogućava njihove kriminalne akcije u Siriji. On priča o pravdi, a zaboravlja masakr koji je u Turskoj učinjen protiv Kurda”, optužuju provladini mediji u Damasku.

Premijer Erdogan se našao na udaru i zbog organizovanja međunarodne konferencije zemalja „Prijatelja Sirije” u Istanbulu.

„To je platforma neprijatelja sirijskog naroda. Samo naivni i oni koji gledaju američkim očima (na Damask) veruju da je to konferencija prijatelja sirijskog naroda. To je regionalna i međunarodna ofanziva kako bi se Sirija pretvorila u zemlju poslušnu Vašingtonu, Parizu, Londonu i Tel Avivu”, naglašava list vladajuće Baas partije koji nosi isti naziv.

Oprečni stavovi o krizi u Siriji prete da naruše i dosad dobre odnose Ankare i Teherana, glavnog Asadovog saveznika u regionu. Pogotovo posle istanbulske konferencije „Prijatelji Sirije” čiji učesnici su, predvođeni Turskom i SAD, listom stali iza opozicije.

U Teheranu su zbog toga najavili da sledeća runda pregovora sa velikim silama o spornom nuklearnom programu Irana neće biti održana u Istanbulu, kako je već bilo dogovoreno, nego u Bagdadu ili Kini.

„Kada se uzmu u obzir ekstremni i nelogični stavovi Turske prema Siriji... onda je Istanbul de fakto izgubio šansu da bude domaćin tog sastanka”, izjavio je predsednik Komiteta iranskog parlamenta za spoljne pitanja Aladin Boruželi, prenose turski mediji.

U Bagdadu, koji još vida duboke rane od višegodišnjih oružanih sukoba, posle dužeg ćutanja, progovorili su i bez diplomatskog uvijanja upozorili zemlje u regionu da se ne igraju vatrom, da se odupru pritiscima sa strane. Dalje produbljivanje jaza između šiita, sunita, alevita i Kurda moglo bi da izazove haos na Bliskom istoku u kome se ne bi znalo ko u koga puca. Pogotovo zato što su na tim prostorima aktivne Al Kaida i druge militantne grupe.

„Mi odbacujemo bilo kakvo naoružavanje sirijskih pobunjenika i otvaranje procesa za svrgavanje režima u Damasku jer bi to izazvalo još veću krizu u regionu... Prošla je godina od izbijanja nemira i Asad nije pao, on neće ni pasti”, upozorio je premijer Nuri al Maliki.

Ovo je očevidno odgovor na ratnohuškačke bubnjeve koji se čuju u Kataru, a pogotovo Saudijskoj Arabiji.

„Naša je dužnost da naoružamo pripadnike sirijske opozicije jer je ona nemoćna”, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Suad el Fejsal.

Rijad se od prvog dana zalaže za vojno rešenje krize koju je u tom delu sveta izazvalo „arapsko proleće”. Saudijski tenkovi i vojnici su sredinom prošle godine, uz pomoć drugih zalivskih zemalja, intervenisali u Bahreinu i pomogli tamošnjem režimu da zasad preživi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak