Kineski u školama u Srbiji

B92 14.03.2012 15:44
Kineski u školama u Srbiji


Ministarstvo prosvete Srbije potpisalo memorandum o saradnji s kineskim ambasadorom prema kom će se u srpskim školama učiti kineski jezik.Ministar prosvete Žarko Obradović i ambasador Narodne republike Kine Đang Vanhu potpisali su Memorandum o saradnji povodom realizacije projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji", kojim će već od sutra za 2.462 učenika početi nastava na kineskom jeziku.

Ministar Obradović rekao je, prilikom potpisivanja memoranduma, da će taj pilot projekat trajati do kraja tekuće godine i da će ukoliko bude uspešan, kineski jezik moći da bude uveden kao fakultativni predmet.

"Ovaj pilot projekat ima za cilj da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji upoznaju sa kineskim jezikom, kulturom i tradicijom. Na taj način omogućavamo mladim generacijama da steknu još jednu znatnu prednost i upoznaju i razumeju jednu veliki prosperitetnu državu i naciju", rekao je Obradović.


Ambasador Vanhu je rekao da će nastavu učinicima u Srbiji držati 14 nastavnika iz Kine i da je u Srbiji sve više srpskih prijatelja Kine koji pokazuju interesovanje za upoznavanje kineske kulture.

On je istakao da kulturna razmena između dve zemlje ima dugu istoriju i ocenio da ima pristora da se ona u budućnosti razvija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je takođe prisustvovao potpisivanju Memoranduma, poručio je građanima da uče kineski jezik, jer će im trebati.

Jeremić, koji je predsedavajući Međudržavnog komiteta za saradnju Srbiji i Kine, ocenio je da je Kina danas ključni faktor svetskog mira i ekonomije i da sve više utiče na politička i ekonomska kretanja u svetu.

Podsećajući da je Srbija strateški partner Kine, jedini u ovom delu sveta, Jeremić je rekao da će to partnerstvo davati sve očiglednije rezultate.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak