Шверц дроге америчким војним авионима

Политика 09.03.2012 08:08
Шверц дроге америчким војним авионима


Почела истрага против официра авганистанског ваздухопловства због транспорта наркотика и оружја
Из буџета САД досад су потрошене на десетине милијарди долара да би се опремиле и обучиле авганистанске оружане снаге, да би се недавно открило како неки официри авганистанског ваздухопловства испред носа својих америчких покровитеља поклоњене им авионе и хеликоптере користе за уносан бизнис транспорта наркотика и оружја.

Према ексклузивном извештају „Волстрит џорнала” из Кабула, о томе су недавно покренуте две званичне истраге, једна од стране команде ИСАФ-а, коалиционих снага, а друга од ДЕА, америчке агенције за сузбијање промета наркотика.

Природа оптужби је „веома драматична”, цитира лист генерал-пуковника Данијела Баргера, команданта тренинг мисије НАТО-а за Авганистан, команде надлежне за финансирање и обучавање локалних снага безбедности.

Само ове године за ту сврху је буџетирано 20 милијарди долара, махом америчких пара, од чега је 1,9 милијарди намењено ваздухопловству. То је инвестиција САД у стабилност Авганистана после повлачења страних снага, планираног да се реализује до краја 2014.

Американци се надају да ће пре тога са властима у Кабулу постићи споразум о сталном војном присуству у земљи, али су преговори о томе тренутно на леду због инсистирања председника Карзаија да западна коалиција обустави ноћне препаде и да све заробљене и притворене Авганистанце преда у домаћу надлежност.

Оптужбе о умешаности ваздухопловних официра у кријумчарење дроге нису изненађење, с обзиром на то да из Авганистана, према проценама УН, потиче око 90 одсто светског опијума, подлоге за прављење хероина. Досад се веровало да је то само бизнис талибана, који тако оствареним приходима финансирају своју побуну, али најновија афера је повод за подсећање да се на тај начин финансирала и такозвана Северна алијанса – противници талибанског режима – која је у јесен 2001. америчким инвазионим снагама помогла да преузму Кабул.

Истрага је усмерена ка конкретним официрима, а овим поводом се у новом светлу посматра инцидент из прошлог априла, када је пуковник авганистанског ваздухопловства Ахмед Гал на кабулском аеродрому убио осморицу америчких официра.

У документу од 436 страна који је о том случају сачинила истрага, неколико америчких официра је изнело сумње да је Гал био учесник у транспорту недозвољеног терета и да је овим убиством желео да спречи истрагу.

Према „Волстрит џорналу”, основане су сумње да су у операцији учествовале и неке личности из авганистанске владе, али пошто је истрага још у раној фази, докази за то тек се прикупљају.

Прве сумње у мутне радње авганистанских колега, амерички официри су стекли после повећања броја летова авганистанских хеликоптера без достављања летних планова. Посебну пажњу је привукла карго рампа број пет на кабулском аеродрому, која је искључиво у авганистанској надлежности, незванично проглашена „централном станицом” за илегални транспорт.

На корупцију и криминалне радње авганистанских партнера, као на главну препреку стабилизацији земље, указује и јучерашња анализа „Њујорк тајмса”, који се поново бави случајем Кабулске банке у којој су личности блиске председнику Карзаију проневериле 900 милиона долара, махом пара западних донатора.

Иако је афера откривена још 2008, досад нико од њених актера није изведен пред суд.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak