Bin Laden poslednje dane života provodio sam u vili, dok su mu se žene svađale

Blic 08.03.2012 13:56
Bin Laden poslednje dane života provodio sam u vili, dok su mu se žene svađale


Vođa terorističke mreže Al Kaida Osama bin Laden poslednje dane provodio je u vili osamljen, dok su se njegove supruge sukobljavale i zbog sumnje da će najstarija među njima da ga izda pakistanskim vlastima.Agenija AP prenosi zaključke penzionisanog pakistanskog vojnog oficira Šaukata Kadira koji je imao uvid u transkripte pakistanske obaveštajne službe sa ispitivanja Bin Ladenove najmlađe i njemu omiljene supruge Amal Ahmed Abdel-Fath al-Sada, ali i plemenskih vođa i ekstremista povezanih s Al Kaidom.


Kadir, jedan od retkih koji je uspeo da poseti kuću u kojoj se Bin Laden skrivao, navodi da je bio iznenađen time što vila nije imala nikakvo obezbeđenje, od sistema za upozoravanje do tajnih prolaza i podruma, nazivajući je "smrtnom zamkom" u slučaju napada.


On navodi da je, prema tvrdnjama uhapšenih ekstremista, 54. godišnji Bin Laden izgledao mnogo starije, što potvrđuje sumnje da je, pored psihičkih, imao problema i sa stomakom i bubrezima.


Njegova žena Amal, rodom iz Jemena, posvedočila je da je od 2005. živela sa Bin Ladenom na poslednjem spratu trospratne vile u Abotabadu, gde su ga, sa još četiri osobe, američki vojnici ubili 2. maja prošle godine.


Ona tvrdi da je u vili živelo 28 ljudi, uključujući Bin Ladena, tri njegove supruge, osmoro dece i petoro unučadi, navodeći da je ona bila osoba koja je najviše vremena provodila sa njim, jer u nju imao poverenja s obzirom na to da se brinula o njegovoj zaštiti od trenutka kad je pobegao iz Avganistana 2001.


Problemi su nastali kad se Bin Ladenova najstarija supruga iznenada pojavila i uselila na drugi sprat kuće, samo mesec ili dva dana pre njegovog ubistva.
Amal i jedan od Bin Ladenovih sinova su bili sumnjičavi zbog njenog dolaska i kada su je upitali zašto je došla, ona im je odgovorila da "ima poslednji zadatak koji treba da obavi za svog muža".


Njih dvoje su obavestili Bin Ladena da sumnjaju da će njegova najstarija supruga da ga izda vlastima, ali je on, kako je navela Amal, i pored sumnje koju je, takođe, imao, bio nezainteresovan, kao da je o njegovoj sudbini već odlučeno.


AP navodi da u izveštajima američke i pakistanske obaveštajne službe ne može da se pronađe bilo kakva uloga Bin Ladenove supruge u otkriće mesta gde se on skrivao, već se do toga došlo prestretanjem telefonskog razgovora Bin Ladenovog kurira, koji je takodje ubijen u operaciji američkih komandosa.


Amal je potvrdila da se godinama skrivala i neprestano selila sa Bin Ladenom po različitim mestima u Pakistanu, od trenutka kad je napustio Avganistan posle napada na SAD 11. septembra 2001.


Amal i drugi članovi Bin Ladenovi porodice koji su otkriveni sa njim i dalje su u pritvoru u Pakistanu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak