Počelo cepanje Libije?

Mondo 07.03.2012 08:16
Počelo cepanje Libije?


Plemenske vođe i komandanti lokalnih milicija u istočnom delu zemlje proglasili su poluatonomnu oblast područje od Sirta do granice sa Egiptom, deo zemlje bogat naftom.Protivnici ovog poteza strahuju da on predstavlja prvi korak ka podeli zemlje, šest meseci posle svrgavanja dugogodišnjeg vođe Muamera Gadafija.

Libijski Prelazni nacionalni savet, odnosno privremena vlada sa sedištem u Tripoliju, više puta je izrazio protivljenje formiranju delimično autonomne istočne oblasti, upozoravajući da bi to moglo da dovede do raspada zemlje.

Hiljade predstavnika glavnih plemenskih vođa, komandanti milicija i političari proglasili su poluautonomnu oblast na ceremoniji u istočnom gradu Bengaziju, koji je bio centar pobune protiv Gadafija i dugo uporište pobunjenika dok se pobuna nije proširla na ostatak zemlje.

Oni su rekli da žele da okončaju višedecenijsku marginalizaciju kojoj su bili podvrgnuti tokom vladavine Gadafija i imenovali su savet koji će se baviti pitanjima novoformirane oblasti.

Na skupu je za vođu vladajućeg saveta imenovan Ahmed Al Zubair, čovek koji je bio najduže politički zatvorenik u vreme Gadafijevog režima.

Al-Zubair, takođe član Prelaznog nacionalnog saveta, obećao je da će štititi prava novoformirane oblasti, ali i da njegov savet priznaje da privremena vlada u Tripolilju vodi međunarodne poslove zemlje.

IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak