Romni na korak od nominacije?

RTS 06.03.2012 14:00
Romni na korak od nominacije?


U Republikanskoj stranci održavaju se izbori posle kojih će se možda znati da li će Mit Romni biti protivkandidat Baraku Obami na izborima za predsednika SAD-a.
Posle sedam dana pauze, u deset američkih država danas se održavaju unutarstranački izbori za predsedničkog kandidata Repulikanske stranke. To je takozvani super utorak, kada bi mogao da bude poznat Obamin protivkandidat. Ako se procene analitičara pokažu tačnim, glavni favorit, Mit Romni danas bi praktično mogao da stigne na korak do nominacije.

U igri je ukupno 419 delagata od potrebnih 1.144 za nominaciju. Najveća bitka vodi se u Ohaju koji donosi 63 delegata, a gde su Romni i bivši sanator iz Pensilvanije Rik Santorum potpuno izjednačeni.

Romni je jučerašnji dan iskoristio da ponovo podseti birače da će ključno pitanje predsedničkih izbora u novembru biti ekonomija.

"Vidim da u ovoj kampanji mnogu pričaju o različitim stvarima, ali mi moramo da pričamo o tome kako pobediti Baraka Obamu, stvoriti nova radna mesta i smanjiti obim vlade. Ono što ja znam je ekonomija. Ostali kandidati u ovoj trci čitali su o ekonomiji, dok sam ja svoj život proveo u ekonomiji", kaže Mit Romni, kandidat Republikanske stranke.

Sa druge strane, Santorum ističe da nije sve u ekonomiji i da je zemlji potreban lider visokih moralnih vrednosti.

"Nemojte da slušate ankete i sve ono što govore mediji. Fokusirajte se na to da li želimo čoveka koji može da se izdigne i stvori jednu drugačiju viziju zemlje. Nekog ko je spreman da ide i govori o svim problematičnim pitanjima sa kojima se suočava ova zemlja, ne samo kako učiniti ekonomiju boljom", kaže Santorum.

Koliki je značaj izbora u Ohaju govori i podatak da je Mit Romni u poslednje dve nedelje potrošio skoro 12 miliona dolara na TV i radijske spotove, nadmašivi za 12 puta Santoruma koji je potrošio milion dolara.

Osim Ohaja izbori se danas održavaju i u Masačusetsu, Vermontu, Virdžiniji, Aljasci, Dordžiji, Ajdahu, Severnoj Dakoti, Oklahomi i Tenisiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak