Iračka Al Kaida: Rat sunita i šiita neizbežan

Blic 25.02.2012 09:05
Iračka Al Kaida: Rat sunita i šiita neizbežan


Portparol iračkog ogranka Al Kaide rekao je danas da je rat sunita i šiita neizbežan i zapretio talasom napada kakav je bio onaj u kojem je juče ubijeno najmanje 55 ljudi.Izjava Abu Muhameda el-Adnanija, portparola Islamske države Iraka povezane s Al Kaidom, stigla je u trenutku kada Bagdad i međunarodna zajednica strahuju za budućnost zemlje i sposobnost vlasti da zaštite građane posle povlačenja poslednjih američkih vojnika u decembru.


U polučasovnoj audio izjavi, postavljenoj na ekstremističkom veb sajtu, el-Adnani je upozorio na predstojeće "sukobe i rat protiv podlaca", kako je nazvao šiite.
"Rat sunita i šiita je religijski rat, sveti rat za veru. On je se ne može izbeći", rekao je on, a prenosi agencija AP.


Irački ogranak Al Kaide preuzeo je odgovornost za niz napada širom Iraka, u kojima je juče ubijeno više od 55 ljudi.


Islamska država Irak saopštila je, u poruci postavljenoj na ekstremističkim vebsajtovima, da su napadi, čija su meta bile iračke snage bezbednosti i vladini službenici, izvedeni iz odmazde "zbog kampanje ubijanja i mučenja sunitskih muškaraca i žena u zatvorima u Bagdadu i drugde".


U nizu eksplozija automobila bombi i oružanih napada u Bagdadu i 11 drugih iračkih gradova ubijeno je 55, a ranjeno 225 ljudi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak