Teheran pokazuje zube

Večernje novosti 22.02.2012 08:01
Teheran pokazuje zube


Dva broda iranske ratne mornarice ušla su u Suecki kanal vraćajući se iz Sirije. Iran postavio i uslove za budući izvoz nafte evropskim zemljamaIRAN preti preventivnim napadima protiv neprijatelja i postavlja uslove evropskim zemljama za budući uvoz nafte.

Zamenik načelnika iranskih oružanih snaga Mohamad Hejazi saopštio je da je strategija Teherana da, ako oseti da neprijatelji žele da ugroze iranske nacionalne interese, reaguje "bez čekanja na njihove akcije".

Dva broda iranske ratne mornarice ušla su u Suecki kanal vraćajući se iz Sirije, gde su bili usidreni u luci Tartus zbog pružanja podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, regionalonom savezniku Irana.


Paralelno, Iran je postavio i uslove za budući izvoz nafte evropskim zemljama, pošto je već obustavio isporuku nafte Britaniji i Francuskoj. Teheran, kako je saopšteno na sastanku sa ambasadorima šest evropskih zemalja u iranskoj prestonici, traži garancije plaćanja, dugoročne ugovore i zabranu jednostranog otkaza ugovora od kupaca.

Iran, istovremeno, saopštava da delegacija Međunarodne agencije za atomsku enregiju, koja je u dvodnevnoj poseti Teheranu, ne namerava da poseti nuklearna postrojenja, već jedino da razgovara sa iranskim zvaničnicima, koji tvrde da su nuklearne aktivnosti Irana njegovo pravo o kojem ne može da se raspravlja. Teheran, međutim, kaže da one mogu biti tema razgovora sa velikim silama da bi se rešila kriza.

Cena nafte porasla je sa 107 na 119 dolara za barel.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak