Građanski rat ne preti samo Siriji

DW 20.02.2012 19:34
Građanski rat ne preti samo Siriji


Nezavisno od toga koju incijativu Arapska liga pokrene, u Generalnoj skupštini UN, SB UN ili u direktnom dijalogu sa režimom u Damasku sve imaju jedan cilj - mirno okončanje konflikta u Siriji.
Barem tako tvrdi Alžirac Ahmed Benhelli, zamenik generalnog tajnika Arapske lige. "Pre svega kraj nasilja. Potom formiranje prelazne vlade, dakle predsednik mora preneti vlast na svog zamenika. Nakon toga izbori. A onda treba pripremiti novi ustav - i sprovesti reforme."

Sve mora biti učinjeno tim redosledom. Što znači da Arapska liga odbija odluku sirijskog predsednika Bašara al Asada o održavanju referenduma narednog vikenda na kojem će se odlučivati o novom ustavu. Benheli postavlja pitanje kako može biti reprezentativan referendum ukoliko je delu stanovništva onemogućeno da glasaju zbog toga što u određenim mestima zemlje vlada nasilje. On smatra da sirijski režim taktičkim manevrima kao što je raspisivanje referenduma želi da zavara svetsku javnost. Međutim, postavlja se pitanje šta može učiniti Arapska liga. Ili UN?

Opasnost za ceo region

Prema Benhelijevom mišljenju moraju se zauzeti za mirno rešenje konflikta. "Ukoliko ne dođe do dogovora oko prelazne vlade i kompromisa između opozicionara, u Siriji će doći do građanskog rata, posebno zbog toga što je Sirija mozaik koji čine - muslimani, hrišćani, šiiti, suniti, Jermeni, Druseni, Kurdi. Taj konflikt bi se mogao proširiti na ceo region. "

Opasnost da dođe do rata u regionu bila bi neuporedivo veća ukoliko bi došlo do međunarodne intervencije. Zbog toga je, smatra Benheli, Arapska liga takoreći paralizirana. On odbacuje prigovor da je Arapska liga u slučaju Libije, pre godinu dana, pozivom na međunarodnu intervenciju napravila veliki korak dalje nego u slučaju Sirije. Muamer el-Gadafi je bio odlučan u tome da bude ubijeno desetine hiljada ljudi. I tu se moralo delovati, kaže Benheli.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak