НАТО авиони у Авганистану поново убили децу грешком

РТС 14.02.2012 14:40
НАТО авиони у Авганистану поново убили децу грешком


Група деце грешком убијена у ваздушном нападу у Авганистану, саопштиле Међународне безбедносне снаге за подршку. Авганистански председник Хамид Карзаи тражи свеобухвату истрагу.
Међународне безбедносне снаге за подршку (ИСАФ) саопштиле су да је "грешком" убијена група деце у ваздушном нападу, четири дана пошто је авганистански председник Хамид Карзаи предао извештај о погибији деце високој делегацији авганистанских званичника и парламентараца како би покренули свеобухватну истрагу о томе. 


Авганистански званичници показали су монструозне фотографије осам мртвих дечака, од којих је седам било узраста од шест до 14 година, а један је имао око 18 година.

Њих су убили авиони НАТО-а у двоструком нападу из ваздуха, док су чували овце по великом снегу сакупљени око ватре како би се огрејали, пренела је агенција Ројтерс.

Напад се десио у среду прошле недеље у близини села Гиава, у дистрикту Наџраб, у источној авганистанској провинцији Каписа, што је по ко зна који пут подигло тензије између авганистанске владе и НАТО-а који преводи међународне коалиционе снаге у Авганистану.

"У овом тренутку, по нашој процени, не можемо да потврдимо нити да негирамо с разумном сигурношћу, директну повезаност с ангажовањем авиона НАТО-а. Ипак, свака смрт невиних која се не повезује с оружаним сукобом је трагедија", рекао је портпарол ИСАФ-а, бригадни генерал Карстен Џејкобсон.

Уједињене нације су у фебруару саопштиле да је број цивила убијених и рањених у рату у Авганистану порастао за петину у односу на посматрану 2010. годину и да је регистровано 3.021 жртва у 2011, од којих је број цивилних жртава у ваздушним ударима повећан девет одсто, односно да је евидентирано 187 убијених Авганистанаца.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak