Strah čuva mir u Jordanu

Danas 13.02.2012 22:59
Strah čuva mir u Jordanu


Ispod statue Saladina, srednjovekovnog islamskog ratnika, masa demonstranata rasprostrla je nedavno transparente i protestovala protiv rukovodstva, koje, kako su rekli, vodi zemlju u propast. „Želimo socijalnu pravdu“, uzvikivala je masa, „stvarne izbore“, „ja sam građanin, a ne prosjak“.Jedan deo stručne javnosti, prema pisanju Njujork tajmsa, ocenjuje da se duh arapskog proleća oseća i u Jordanu. Javne kritike na račun 13 godina duge vladavine kralja Abdulaha bile bi pre samo godinu dana nezamislive među jordanskim plemenima, piše list. Kraljevi protivnici među urbanim liderima i islamskim fundamentalistima dugo već pozivaju na promene političkog i ekonomskog sistema. Ali sada su najglasniji oni koji su važili za glavnu narodnu bazu monarhije - plemena izvan gradova.

Jordan je bio vrlo osetljiv na proteste koji su obuzeli druge zemlje. Za razliku od svojih vrlo bogatih suseda u Persijskom zalivu Jordan se bori sa sve većim cenama energije, nestašicama vode, socijalnim komešanjima, zvanična stopa nezaposlenosti je oko 12 odsto, a nezvanična dvostruko veća. Kralj pokušava da umiri javnost nezadovoljnu zbog korupcije. Zvanična novinska agencija Petra objavila je da je uhapšen bivši šef obaveštajne službe Mohamad Dahabi, a da su neki uticajni zvaničnici i biznismeni pod istragom.

Zbog sunitsko-šiitskih tenzija u Iraku na svojoj istočnoj granici i izraelsko-palestinskog sukoba na zapadnoj, Jordan je na opasnom mestu između dve vatre, ukazuju analitičari. Postoje i tenzije između Transjordanaca ili Istočne obale, kraljeve baze i izvornih stanovnika ove zemlje čije ime potiče od lokacije u odnosu na reku Jordan, i miliona Palestinaca koji su u više talasa naselili Zapadnu obalu i sada čine većinu stanovnika.

Strah je prema mišljenju analitičara, jedan od glavnih razloga što je Jordan miran. Krvoproliće u Siriji dominira TV programima u kraljevstvu gde mnoge porodice imaju plemenske veze sa Sirijcima. „Pad režima ne odgovara ni jednoj strani u Jordanu - stanovnicima Istočne i Zapadne obale, desničarima, levičarima, nikome“, ističe Samer Tavil, bivši ministar ekonomije za Njujork tajms.

Tavil ukazuje i na drugi faktor specifičan za Jordan: duboko je ukorenjen strah među stanovništvom da bi, ukoliko Jordan dezintegrišu spoljni uticaji, mogao da se pretvori u palestinsku državu.

Svesni su Palestinci delikatnosti ovog pitanja što se moglo zaključiti iz prošlomesečne posete lidera Hamasa Kaleda Mešala Jordanu. On je tada uveravao svog domaćina da se Hamas „u potpunosti protivi“ ideji druge palestinske domovine. Ipak, da nezadovoljstvo tinja ispod površine pokazao je januarski događaj kada se osamnaestogodišnji Udaj Abu Isa popeo na zgradu vlade i zapalio portret kralja Abdulaha. Kažnjen je sa dve godine zatvora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak