Preko 70 mrtvih u egipatskom "Hejselu" (tekst i video)

Mondo 02.02.2012 08:32
Preko 70 mrtvih u egipatskom "Hejselu" (tekst i video)


U sukobu pristalica egipatskih klubova Al Masri i Al Ahli poginule 74 osobe, potvrdio je zamenik ministra zdravlja.
Veliki sukob dogodio se na stadionu u Port Saidu, a počeo je kad je sudija označio kraj utakmice, koju je Al Masri posle preokreta dobio rezultatom 3:1.

Prema navodima očevidaca, daleko masovniji navijači domaćina upali su na atletsku stazu i teren, kako bi proslavili pobedu nad najvećim egipatskim timom. Međutim, stvari su se brzo otele kontroli.

Pristalice Al Masrija napale su prvo fudbalere Al Ahlija, koji su pod policijskom pratnjom uspeli da se domognu svlačionice (neki su lakše povređeni), a onda je došlo do masovne tuče sa gostujućim navijačima, u kojoj su korišćeni kamenje, flaše i pirotehnika.

Reporteri stranih medija izveštavaju da je veliki broj sukobljenih bio naoružan noževima i da je kontrola pri ulasku na stadionu bila izuzetno loša.

Prema nezvaničnim informacijama, među nastradalima ima i redara.

Pogledajte FOTO-GALERIJU!

Zbog velike tragedije otkazani su preostali mečevi aktuelnog kola egipatske lige, dok je utakmica Zamaleka i Al Ismailija u Kairu prekinuta na poluvremenu. Navijači su na tu odluku reagovali paljenjem pojedinih delova stadiona!

Zakazana je i vanredna sednica novoizabranog parlamenta.Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater izjavio je da je sreda "crni dan fudbala".

"Veoma sam šokiran i tužan što sam čuo da je ogroman broj fudbalskih pristalica poginuo ili povređen", naveo je Blater u saopštenju.

"Ovo je crni dan fudbala. Takva katastrofična situacija je nezamisliva i nije smela da se dogodi", dodao je on, izjavivši saučešće porodicama onih koji su na stadionu izgubili život.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak