SAD: Moguća vojna intervencija na Iran?

Večernje novosti 31.01.2012 08:41
Iranski parlament

Iranski parlament


Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio da nije isključena nijedna opcija ukoliko Iran nastavi sa razvijanjem nuklearnog oružjaNUKLEARNU bombu Iran bi mogao da razvije u roku od godinu dana i da pronađe način da je lansira kroz dve do tri godine - izjavio je američki sekretar odbrane Leon Paneta, ne isključivši mogućnost pokretanja vojne akcije protiv Teherana.

Paneta je, gostujući na televiziji Si-Bi-Es, rekao da Amerika ne želi da Iran razvije nuklerano oružje, da bi to bilo prelaženje “crvene linije” za Vašington, zbog čega će američki zvaničnici preduzeti sve neophodne korake da tako nešto zaustave. Na pitanje znači li to i vojnu akciju, on je odgovorio: - Nijednu opciju nismo uklonili sa stola.

Teheran odbacuje sve optužbe da želi da proizvede atomsku bombu, ponavljajući uporno da iranski nuklearni program ima isključivo civilnu svrhu. U igru je, u međuvremenu, ubačen i jedan drugi, ne manje važan energent: nafta.

BARELI SVAKODNEVNO, Iran izvozi dva i po miliona barela nafte, što je oko tri odsto ukupnog svetskog snabdevanja. Od toga se 500.000 barela izvozi u Evropu, a ostatak uglavnom u Kinu, Indiju, Japan i Južnu Koreju.

Evropska unija uvela je nedavno, baš zbog nuklearnog programa, embargo na uvoz iranske nafte, koji treba da stupi na snagu na leto, ali Teheran upozorava da će i pre toga prestati da isporučuje sirovu naftu Evropi. Iran tvrdi da u EU izvozi samo 18 odsto crnog zlata i da lako može da nađe nove kupce, kao i da će emabrgo naneti veću štetu Zapadu nego Iranu, između ostalog i zato što će uzrokovati porast cene nafte, prema procenama iz Teherana, na 120 do 150 dolara za barel.

Iranski poslanici su u ponedeljak ipak odložili usvajanje zakona kojim je trebalo da bude prekinut izvoz nafte u EU. Nacrt takvog zakona još nije sastavljen niti je stigao u parlament - to je zasada samo ideja iranskih poslanika.

Indija je saopštila da neće smanjiti uvoz sirove nafte iz Irana: ministar finansija Pranab Mukerdži je izjavio da je to zato što je “Iran jedna od važnijih zemalja koje mogu da zadovolje zahteve za energentima privrede u razvoju”. Kina, za koju je Iran treći po veličini snabdevač naftom, odbila je da uvede sankcije i pozvala na pregovore o nuklearnom programu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak