Бесплатне акције „Телекома“ до 75 евра

Правда 27.01.2012 14:12
Бесплатне акције „Телекома“ до 75 евра


Колика ће бити номинална вредност акција „Телекома“ које треба на поклон да добије око 4,8 милиона грађана, одредиће држава, а то може бити 75 евра, или само 59 евра. Ако основ за поделу бесплатних акција буде процењена вредност те компаније пре неуспеле тендерске продаје од 2,4 милијарде евра, сваки грађанин који је остварио то право, могао би да добије једну или можда више акција, али чија укупна вредност у сваком случају не би прешла 75 евра.Одредиће тржиште

Међутим, ако параметар буде цена по којој су Грци продали 20 одсто акција „Телекому“, то не би било више од 59 евра. Ненад Гујаничић, главни брокер „Синтезе инвест“, истиче да ће цену акција „Телекома“ одредити тржиште и додаје да у садашњој кризи није оптимиста да ће грађани продајом на берзи моћи да добију по 75 евра.

- Номиналну цену акције од које креће трговање на берзи одређује држава, али битније од тога је по којој цени ће моћи да се продају. Сутра када би се „Телеком“ појавио у трговању, а имајући у виду да није сјајна ситуација на берзи, плашим се да би остварена цена била нижа од оне по којој су акције продали Грци. По цени по којој су они продали 20 одсто акција, проистиче да цео „Телеком“ вреди 1,9 милијарди евра, па тешко да ће се та компанија котирати на берзи са вредношћу од 2,4 милијарде евра, јер би у овим околностима економске кризе то би било много оптимистично – објашњава Гујаничић. Поводом тврдњи да влада велико интересовање инвеститора из Данске, Шведске и Америке за куповину акција те домаће телекомуникационе компаније, Гујаничић каже да у начелу страни улагачи јесу заинтересовани, али да је све питање цене.

- Рећи да су страни инвеститори напети у ишчекивању да почне трговина акција „Телекома“ је претеривање јер је тешка ситуација на берзама, а ми смо маргинално тржиште у Европи – истиче Гујаничић. Он као илустрацију наводи пример НИС-а, чије су акције испод 600 динара иако та компанија фантастично послује и има дупло већу добит од „Телекома“. – Тржишна капитализација НИС-а на берзи је и поред тако добрих резултата мања од милијарду евра – напомиње Гујаничић.

Профитабилна компанија

Бранислав Јоргић из брокерске куће „Јоргић“ сматра да ће излазак „Телекома“ на берзу бити интересантан не само зато што је реч о уносном сектору и профитабилној компанији већ и зато што нема већинског приватног власника, као што је било код НИС-а.

Подела акција те компаније најављивана је више пута, па одлагана, а у Синдикату „Телекома“ сматрају да је реално да то буде већ у фебруару, и да би даље одлагање могло само да значи да власт поделу акција можда темпира пред изборе, ради стицања поена.

- Нема разлога да се одуговлачи са поделом акција грађанима, као и садашњим и бившим радницима компаније који треба да добију вредност акција од 200 евра по години стажа, посебно сада када је грчки ОТЕ изашао из власништва. Држава иначе касни са поделом акција још од 2008. године. Било је проблема због усаглашавања између Министарства економије и „Телекома“ и свака страна за кашњење прозива ону другу, али не видим више разлога да се то не обави до краја фебруара – каже Мирослав Јоксимовић, председник тог синдиката, и додаје да се мора узети у обзир цена од 2,4 милијарде евра, а не цена од 1,9 милијарди евра јер су Грци због кризе пристали да продају своје акције јефтиније. Он напомиње да ће то бити добро за „Телеком“ који ће пословати као отворено акционарско друштво, при чему ће запослени у својству акционара имати свог представника у органима управљања. Јоксимовић упозорава и да држава мора да задржи већинско власништво као што је случај и у већини других телекомуникационих компанија.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak