Američki marinac zbog masakra 24 civila u Iraku osuđen na 3 meseca izolacije!

Blic 25.01.2012 15:58
Frenk Vuterič je vojnicima koji su napali dve kuće pune civila naredio: "Prvo pucajte, pa postavljajte pitanja"

Frenk Vuterič je vojnicima koji su napali dve kuće pune civila naredio: "Prvo pucajte, pa postavljajte pitanja"


Američki vojni sud doneo je jednu od najkontroverznijih odluka u novijoj istoriji vojske SAD, jer je juče oslobodio krivice narednika Frenka Vuteriča, optuženog za učešće u masakru 24 nenaoružana Iračana, među kojima i sedmoro dece i 76-godišnje žene u kolicima, 19. novembra 2005. godine.Stanovnici Hadite, iračkog grada u kojem se dogodio masakr, ogorčeni su presudom kojom je Vuterič osuđen na samo tri meseca izolacije i to po jedinoj tački optužnice za koju je priznao krivicu - zanemarivanje dužnosti.

 

Vuterič, koji je priznao da je svojim vojnicima izdao naredbu da "prvo pucaju, a onda postavljaju pitanja", rekao je da je u Irak otišao da bi "obavio svoju dužnost, služio svojoj zemlji i uradio svoj posao najbolje što može".

 

Hadita posle Vuteriča: Među žrtvama nije bilo vojnika, ali je bilo žena, dece i invalida 

 

- Kada smo moji marinci i ja očistili te kuće tog dana, odgovorio sam na ono što sam shvatio kao pretnju, a namera mi je bila da mi marinci prežive. Kada sam svom timu rekao da prvo pucaju, a onda postavljaju pitanja, cilj mi nije bio da ubijaju civile, nego da ne oklevaju kada se suoče s neprijateljem - rekao je Vuterič. 

 

Vuterič je rekao da nije "hladnokrvni ubica beba"i da nikada nije pucao ni na jednu ženu ili dete. On se u izjavi za javnost izvinio porodicama žrtava iz Hadite.

 

Među žrtvama je bila i devojčica Hind

- Rečima ne može da se izrazi moja tuga zbog gubitka vaših voljenih. Znam da ne mogu da kažem ništa što bi moglo da umanji vaš bol. Želim da znate da mi nije bila namera da tog dana učinim nešto nažao vama ili vašoj porodici. Svestan sam da ste vi prave žrtve - rekao je Vuterič.

 

Ovaj zločin, koji je često upoređivan s

masakrom u Mi Laju u Vijetnamu

, usledio je posle bombaškog napada na Vuteričevu jedinicu u kojem je jedan marinac ubijen.

 

Tela civilnih žrtava posle napada - akcija je trajala 45 minuta, a marinci su koristili automatsko naoružanje i bombe protiv nenaoružanih civila

 

Optužba je tvrdila da je komandant jedinice, inače otac troje dece, izgubio kontrolu kada je video raskomadano telo svog prijatelja. U znak odmazde, marinci su izvršili brutalan napad na prve dve kuće u blizini, koristeći automatske puške i bombe.

 

Frenk Vuterič sa suprugom Marisol i decom

U roku od 45 minuta ubijeno je 24 ljudi.

 

Jedan od preživelih, Alis Hafmi Husein, pogođen je u leđa i čudom je ostao živ.

 

- Očekivao sam da će američki sud osuditi ovu osobu na doživotnu robiju i da će on celom svetu priznati da je počinio ovaj zločin, kako bi Amerika mogla da dokaže da je demokratska i pravedna zemlja - rekao je ogorčeni Husein. 

 

Irački političar Kamil Al-Dulaini rekao je posle presude Vuteriču da se Amerikanci prema Iračanima i dalje odnose bez imalo poštovanja.

 

- Ovo je još jedan varvarski akt Amerikanaca protiv Iračana. Prvo prolivaju krv Iračana, a onda donose ovakve bezvredne presude za divaljčke zločine protiv nevinih civila - rekao je Al-Dulaini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak