Srbi 165 dana u libijskom zatvoru

B92 25.01.2012 08:16
Srbi 165 dana u libijskom zatvoru


Petorica naših građana, zarobljenih tokom sukoba u Libiji, dali su izjavu istražnom sudiji, a konzul Srbije se uverio da su dobro."Nismo se čuli telefonom duže vreme. Naš konzul ih je obišao i javio nam da su dobro. To je naš jedinac, njegova majka i ja jedva preživljavamo", kaže za „Politiku” otac jednog od mladića, moleći se da će nove libijske vlasti osloboditi njegovog sina i drugove.

Prošlo je nešto više od pet meseci od kada su petorica srpskih državljana zarobljena u paklu građanskog rata u Libiji, ali je njihova sudbina i dalje neizvesna. Predstavnici naše ambasade ih redovno posećuju u zatvoru u Zintanu, gde je, posle hapšenja, prebačen i Gadafijev sin Seif al Islam.

Iako su tadašnji pobunjenici, a sadašnji predstavnici novih libijskih vlasti, prilikom hapšenja, 12. avgusta 2011, osumnjičili petoricu srpskih državljana da su ratovali na strani snaga pukovnika Gadafija, njihov pravni status je, zapravo, sve vreme nejasan. Da li je protiv njih podignuta bilo kakva optužnica, da li su oni ratni zarobljenici?

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak