Куповати само акције профитабилних фирми

Правда 07.12.2011 16:05
Куповати само акције профитабилних фирми


Криза је скоро потпуно угушила трговање на Београдској берзи, промет је од 2007. године пао девет пута и прошле године био је 220.000 евра, а ове се очекује око 270.000. Бранислав Јоргић, директор брокерске куће „Јоргић брокер“, каже да је промет пао због тога што се и до кризе трговало акцијама из приватизације и како је који власник постао доминантан или стопостотни тако се и повлачио са тржишта. „Други разлог је то што се смањује вредност обвезница јер су многе доспеле и трговање је завршено. Један од разлога је свакако то што су пале цене, па инвеститори који су купили одређене акције имају велике губитке и због тога немају интерес за новим улагањем. Оживљавање берзе може се очекивати тек када стигну акције правих берзанских компанија, НИС-а и ‘Телекома’“, каже Јоргић.Зашто се у Србији не прикупља новац за инвестиције емитовањем нових акција једног предузећа које би се продавале на берзи јер је то јефтиније од банкарског кредита?

- Тај облик прикупљања капитала у привреди скоро да и не постоји јер власници нису спремни да то власништво деле с другима. У Србији акционарство постоји десет година, али су резултати изостали јер су купци желели само да прерасподеле постојеће, али не и да креирају ново. Док су у свету акционарска друштва настала путем нове емисије акција, па је у структури много малих власника, у Србији се тај процес одвијао у супротном правцу, један је повећавао свој удео. Ако у Србији постоји могућност да се добављачима не плаћа 90 или 270 дана, то је најјефтинији облик финансирања, бескаматни и зашто би неко емитовао акције. Друга могућност да се привредник финансира је да узме субвенционисани кредит, па ако и то не може тек на трећем месту је могућност прикупљања преко акција.

Акције су сада изузетно јефтине, да ли их треба куповати?

- И сада треба бити доста опрезан јер иако су цене ниске, могу још да падну. Могуће је куповати акције профитабилних компанија, то би могао да буде добар посао, али на дужи рок. Криза се продубљује и инвеститори су све опрезнији јер се на берзи не очекује побољшање у скорије време. Сада промет држе акције НИС-а.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak