Очајна недеља на берзи

Дневник 28.11.2011 14:38
Очајна недеља на берзи


Протекле седмице на Београдској берзи је остварен промет од свега 225,69 милиона динара (2,17 милиона евра) што је за 40 одсто мање него у трећој недељи новембра.Индекси акција су имали оштар пад и Белекс15 је на недељном нивоу опао за 4,92 одсто а општи Белекслине је прошлу недељу завршио у црвеном за 3,75 одсто. Тиме су се индекси нашли на годишњем минимуму. Све у свему , у протеклој седмици ова корпа хартија изгубила је на вредности скоро 5 процената, док од почетка године бележи пад од 22,5 процената.

Најатрактивнија је била акција АИК банке  са прометом од само 72,9 милиона динара.

По методу преовлађујуће цене за 19,52 милиона трговало се деоницама предузећа Житосрем из Инђије уз скок вредности акције од преко четири процента.

Највише су на недељном нивоу у континуираној трговини поскупеле акције Прогреса  , за 3,7 одсто, на 55 динара. Међу добитницима је и Енергопројект  јер му је деоница скупља за 1,19 одсто па је цена закључена на 426 динара.

Хартије Агробанке  појефтиниле су за 12 одсто па је цена по завршеном трговању у петак закључена на 3.603 динара. То је најнижа цена за ту деоницу у последњих годину дана.

Нешто мањи пад вредности протекле седмице имале су акције Вино Жупе . Хартија тог произвођача сокова у ишчекивању трговања у понедељак кошта 6.000 динара. Овај највећи домаћи произвођач вина и сокова објавио је недавно план пословања по којем се очекује у текућој години рекордни приход од 6 милијарди динара, док је тржишна капитализација компаније на овој цени 1,2 милијарде динара (11,5 милиона евра).

Акције НИС-а  наставиле су лагани силазни тренд спустивши се на 618 динара уз скроман промет од 2,1 милион динара. Аеродром  је пао на 493 динара уз скроман промет, док је бечејски Сојапротеин  забележио корекцију од 1,7 одсто такође уз мизерну реализацију. Нешто значајнији промет од непуних милион динара забележио је горњомилановачки Металац  који је пао 2,7 одсто на 1.655 динара.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak